juli 19, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

Säkra höghöjdsarbeten med utbildningar inom fallskydd

Medarbetare på Ekmans Safety föreläser om säkerhet.

Ekmans Safetys uttalade målsättning är att deras kunder ska komma hem i säkert skick efter dagens arbete. Företaget erbjuder både utbildningar och produkter som skapar säkra arbetsmiljöer, och de arbetar med alla situationer där det finns en fallrisk. Bland kunderna finns till exempel byggföretag, industrier, ställningsbyggare och kommuner.

Ekmans Safety AB är ett företag som utgår från Kristianstad och fokuserar på utbildningar inom fallskydd samt försäljning av fallskyddsutrustning. Lösningarna är innovativa, komfortabla och användarvänliga och syftar sammantaget till att skapa säkra arbeten på hög höjd. Svensk Leverantörstidning träffar företagets ägare Mikael Ekman tillsammans med hans fru Heidi Ekman. Ekmans Safety sysselsätter fyra personer.
– Företaget grundades på 1980-talet och arbetade initialt med tillverkning av fallskärmar till försvaret, men idag arbetar vi med fallskydd, säger Mikael.
– Jag har varit delaktig i företaget sedan 2005 och har även jag en bakgrund som egenföretagare, säger Heidi.
I företagets lokaler på Isolatorvägen i Kristianstad finns ett ändamålsanpassat utbildningscenter där kursdeltagare till exempel har repkurser och får lära sig att ta ner nödställda från stolpar.

Webbshop med stort sortiment inom fallskydd
På Ekmans Safety arbetar man inom ett segment som kallas Personal Protective Equipment, PPE.
– Utöver utbildningspaketen så erbjuder vi det mesta inom fallskydd, så som säkerhetsselar, fallskyddsblock och falldämpare. De som är intresserade av dessa lösningar och produkter kan enkelt beställa dem via vår webbshop på vår hemsida, berättar företagarna.
Ekmans Safety är återförsäljare för flera stora kontinentala företag inom branschen, så som Kong, Neofeu och Ikar. Man levererar till kunder i stora delar av landet, från Sundsvall och söderut.
– Bland våra kunder finns alla typer av företag med behov av fallskydd, till exempel byggföretag, industrier, ställningsbyggare och kommuner, säger Heidi.

Utbildade instruktörer får en viktig funktion på arbetsplatserna
Mikael berättar att certifikaten som utbildningarna leder till vid avslutad kurs är lagstadgade, vilket ger kunderna en trygghet.
– Vi genomför olika kurser i vårt utbildningscenter, men vi tar oss också ut till kunderna vid behov, vilket ger en flexibilitet, säger Mikael.
Ekmans Safety utbildar och certifierar instruktörer och installatörer som sedan fyller en viktig funktion ute på arbetsplatserna.
– Utöver utbildningarna så genomför vi även besiktningar och monterar fasta installationer för fallskydd för tak, fasader, industrilokaler, antingen själva eller genom samarbetspartners runt om i landet, avslutar Mikael och Heidi Ekman.

Intervju: Axel Eriksson