juni 15, 2024
IT & DIGITAL KOMMUNIKATION NYHETER

Easypark lanserar ny tjänst som förutser parkeringsbeteende

Kretskort, konceptbild för nytt parkeringssystem av Easypark.

Easyparks nya tjänst baseras på smart teknologi som genom att förutse parkeringsvanor i städer skapar helt nya möjligheter för datadriven stadsutveckling. “Parking data as a Service” ger både städer och parkeringsföretag detaljerade insikter i efterfrågan på parkeringsplatser, parkeringsbeteenden och hur parkeringsutbudet ser ut.

Techbolaget Easypark är ledande inom digitala parkeringslösningar för bilförare, städer och företag. Appen hjälper bland annat bilförare hitta gator med hög tillgänglighet, samt att betala för både elbilsladdning och parkering.
Easypark lanserar nu ett helt nytt verktyg för städer, parkeringsföretag och fastighetsägare, som möjliggör datadrivna insikter för parkeringsplanering. Tjänsten baseras på en unik teknologi som hjälper städer att tolka och analysera sitt parkeringsutbud i detalj, samt att förutse efterfrågan av parkering på specifika gator vid olika tider.
Tjänsten kan användas för att optimera trafikflödet och beslutsfattande för städer inom flera olika områden. Exempelvis kring prissättning, reglering och planering av nya parkeringsplatser, men även planering av alternativa transportmedel som lokaltrafik. Den nya tjänsten kallas för Parking Data as a Service.
– Ett digitaliserat parkeringsekosystem adderar oändligt många möjligheter, både när det kommer till att förbättra varje bilförares parkeringsupplevelse men också för att effektivisera stadsplanering. Vi på Easypark vill göra stadslivet så enkelt som möjligt, och Parking Data as a Service kommer erbjuda städerna nya möjligheter till datadriven stadsplanering, säger Johan Birgersson, vd Easypark Group.

”Enorm potential”
Med hjälp av Easyparks avancerade och förutseende teknik ges unika insikter om parkeringsvanor för ett specifikt område. Genom Easypark-appen kan bilförare även få förslag på parkeringsplatser med hög tillgänglighet, vilket sparar värdefull tid. Tekniken spelar på så sätt även en viktig roll i att göra städer mer hållbara, då onödigt letande efter parkering kan minskas och reducerar trafikstockningar och utsläpp.
– Vi tror att potentialen inom både stadsplanering och parkeringsadministration är enorm. Möjligheten att förbättra tillgängligheten innebär stora fördelar för bilförare eftersom det blir lättare att hitta en ledig parkeringsplats, Mindre letande kommer innebära färre bilar som kör runt i städerna, vilket är ett bra exempel på hur teknik möjliggör mer hållbara städer. Alla tjänar på att stadsmiljön används mer effektivt, säger Johan Birgersson.
Parking Data as a Service lanserades under våren 2021 och används redan i ett flertal städer i Europa. Planen är att fortsätta expandera tjänsten genom Easyparks marknader i Europa och resten av världen.

Källa: Easypark