maj 19, 2024

IT-konsulterna som sprider sin kunskap

HiQ Göteborg AB är ett IT-konsultbolag som etablerades 1998. Idag sysselsätter man över 350 konsulter i region Väst, som också har kontor i Jönköping. På HiQ Göteborg ”korsbefruktar” företaget kompetens och kunskap mellan olika avdelningar hos samma kund och olika branscher. Detta utnyttjar man bland annat genom Think Tank, en tankesmedja dit ett antal olika aktörer bjuds in några gånger per år.

IT-konsultbolaget HiQ etablerades i Stockholm 1995. Tre år senare etablerades kontoret i Göteborg. Den nuvarande Head of Region West, Simona Bamerlind, var endast 23 år gammal och hade precis flyttat till Sverige från Rumänien när hon började på HiQ år 2000.
– Vi var 21 medarbetare här när jag började. Idag är vi över 350 medarbetare i region Väst. Majoriteten utgår från vårt kontor i Göteborg, säger Simona.

HiQ Göteborg har ett brett spektrum av kompetens inom mjukvaruutveckling i en rad olika segment. Simona berättar att man just nu jobbar en hel del med 5G- och 6G-utveckling, självkörande fordon, IoT-plattformar, webbutveckling, mobilutveckling och innovation och konceptualisering.

”Korsbefruktar” kompetens och kunskap
HiQ Göteborg har utvecklat vad man kallar ”korsbefruktning” av kompetens och kunskap.
– Alla konsultbolag spelar en väldigt viktig roll i det ekosystem som samhället består av. Allt vi lär oss hos en kund kan nyttjas hos andra kunder. Det kan även vara som så att större bolag har olika avdelningar som inte har så nära kontakt med varandra, men när vi är på ett bolag jobbar vi ofta med flera olika avdelningar och kan därför också överföra kunskap mellan avdelningarna, berättar Simona.

HiQ har spunnit vidare på detta koncept med något som kallas Think Tank, en tankesmedja som man bjuder in elva olika aktörer till varje år. Det är aktörer från näringslivet, den offentliga sektorn och olika akademiska fält. HiQ har anordnat Think Tank i 10 år nu.
– Det är aktörer som spelar viktiga roller i vilken utveckling regionen och samhället kommer ha. Det finns inga naturliga forum där alla dessa aktörer kan sammanstråla. I Think Tank uppmuntras de att utbyta kunskap, skapa nätverk och finna gemensamma lösningar, berättar Simona.

En välkomnande kultur
Simona har nu jobbat på HiQ i 23 år.
– Konsultbranschen är väldigt omväxlande. Vi jobbar ju dessutom med tech, som är en otroligt snabbföränderlig bransch så det kan bitvis vara utmanande. Men det har alltid varit kul, säger Simona.

Simona fortsätter med att berätta att den välkomnande företagskulturen är en av huvudorsakerna till att hon har stannat så länge på HiQ.
– Vår företagskultur är öppen och fylld av glädje. Vi är proffsiga och ansvarstagande specialister och glada och prestigelösa, säger Simona.

Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Andreas Ziegler