juli 19, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

El för Halmstad

Erik Hagsäter, ägare av Halmstads elektriska, framför en tegelbyggnad i solnedgången.

Erik Hagsäter valde namnet på sitt företag, Halmstads elektriska, med omsorg. Han vill att företaget ska verka lokalt, vara det personliga bolaget som alla i Halmstad med omnejd ser som det naturliga förstahandsvalet.

Erik Hagsäter var anställd hos Bravida mellan 2004 och 2016. Han var bland annat med och drog all el i Friends Arena och Oslos flygplats. Hans jobb tog honom på många resor långt hemifrån. Samtidigt som han jobbade på dessa prestigeprojekt föddes drömmen om att vara självgående. Därför startade han Halmstads elektriska 2013, och drev företaget vid sidan om sitt vanliga jobb, som ett slags hobbyprojekt. 2016 tog han klivet att säga upp sig från Bravida och började driva den egna firman på heltid.
– Jag ville jobba mer avskalat, börja från grunden. Vi började med vanliga servicejobb och spann vidare på rekommendationer, vilket har varit mycket tacksamt, säger han.

Lokalt och personligt
Erik valde företagets namn med omsorg. Han vill att Halmstads elektriska ska vara ett lokalt förankrat företag, som ska vara förstahandsvalet för alla som bor i Halmstad med omnejd. Företaget må vara ungt, men Erik har 17 års erfarenhet av branschen och erbjuder Halmstadbor allt från enklare service till installation av exempelvis råel och datanät. Han tycker det är extra kul med industriservice med maskiner. En annan tanke bakom företagsnamnets lokala förankring är att det ska reflektera företagets personliga bemötande.
– Det personliga engagemanget och kvalitet är A och O. Vi vill vara förstahandsvalet, bolaget man känner att man kan lita på, säger Erik.

Hotell Mårtensson
Sedan Erik började driva Halmstads elektriska på heltid har företaget vuxit i stadig takt. Under 2021 har Erik anställt tre nya personer. Så just nu är man sex erfarna elektriker och två lärlingar på företaget. Erik eftersträvar att ha både erfarenhet och ungt nytänkande i företaget. Han har till exempel en inhyrd elektriker som är 71 år gammal, som en av lärlingarna går med. Tack vare storleken på personalstyrkan kan Halmstads elektriska ta sig an större projekt, som både Erik och kollegan Johan har mycket erfarenhet av från sin tid på Bravida. Det senaste projektet är renoveringen av centralt belägna Hotell Mårtensson, där de bland annat gjort all råel, stamnätet, datacentraler och belysning och styrning. Halmstads elektriska har haft fem anställda och praktikanter på plats fem dagar i veckan i ett halvår. Företaget har lagt ner sammanlagt runt 6500 timmars hårt arbete på projektet. Det är den här sortens projekt som Erik verkligen brinner för.
– Vi kommer fortsätta satsa på industrier och jobb som liknar Hotell Mårtensson, säger han.

Behöver fler elektriker
Utöver de tre som har anställts under 2021, har företaget även tagit in en ny lärling från Praktiska Gymnasiet i Halmstad, som man har ett nära samarbete med. Lärlingen började så sent som i juni. Erik letar redan efter ytterligare en elektriker. Den här gången letar han efter en erfaren elektriker, med minst fem års erfarenhet, som har bred kompetens och som, liksom alla på Halmstads elektriska, värdesätter det personliga bemötandet.
– Det är också viktigt med struktur och att arbeta metodiskt, säger Erik om drömkandidaten.

Intervju: Oliver Malm
Text: Andreas Ziegler