december 11, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

500 ton vegansk mat om året

Vegofood bildades för två år sedan, men har redan hunnit bli en mycket omtalad kontraktstillverkare av vegansk mat. Man har bland annat fått besök av finansmarknadsministern, Max Elger, och inlett ett samarbete med Malmö-baserade familjen Iskandarani, som är kända för sin falafel. Under 2021 producerade Vegofood 120 ton vegansk mat. I år ser det ut som att man kommer producera cirka 500 ton vegansk mat.

Det har legat en produktionsanläggning för mat i Simrishamn i många år. Anläggningen ägdes länge av Anamma Foods. Senare togs verksamheten över av Orkla. När Orkla avvecklade verksamheten 2020 förvärvades lokalerna och utrustningen av nybildade Vegofood, som bland annat ägs av Henric Appelqvist, som är en känd näringslivsprofil i Simrishamn. De andra delägarna är Morten Haugen, som är produktionschef, och Magnus Selin, som är VD för Vegofood. Företagsnamnet är talande för vad verksamheten består av.
– Vegofood sysslar med djupfryst vegansk mat. Vi är kontraktstillverkare åt andra livsmedelsbolag. Maten går ut till den svenska marknaden, men även den finska och danska marknaden, berättar Magnus.

500 ton vegansk mat
All mat som Vegofood producerar är plantbaserad och 100 % vegansk. Produkttyperna är uppdelade i tre områden; vegofärs i olika former, formade produkter, som burgare och bollar, och slutligen falafel. Det finns mycket kunskap i företaget. Magnus har till exempel jobbat inom livsmedelsindustrin under hela sitt yrkesverksamma liv.
– Vi kan ställa om snabbt efter kundernas önskemål. Ledtiden från det att en kund kommer med en produktidé tills produkten kan finnas på marknaden är väldigt kort jämfört med om man tillverkar den själv till exempel, berättar Magnus.

Tack vare all kunskap och erfarenhet som finns inom företaget har Vegofood nått stora framgångar på kort tid. Under 2021 producerade man 120 ton mat. I år ser det ut som att man kommer producera 500 ton mat. Det låter som mycket, men med nuvarande förutsättningar kan Vegofood producera upp till 2000 ton mat varje år.
– Vegansk mat är en trend som har fått ett uppsving de senaste åren. Det är bra för planeten, eftersom vi måste minska CO2-utsläppen, och bra för kroppen, eftersom vi mår bra av att äta mindre kött.

Innovationer och falafel
För ett tag sedan ville finansmarknadsministern, Max Elger, besöka ett innovativt företag på Österlen. Då kom han till Vegofood. Det ser Magnus och medarbetarna på företaget som en fjäder i hatten.
– Det var andra politiker här samtidigt. Vi hade många intressanta diskussioner om hur man kan utveckla verksamheten vidare, berättar Magnus.

En av produkttyperna är falafel. På Vegofood vill man inte bara tillverka falafel, man vill tillverka den bästa falafeln. Man började med att vända blicken mot Malmö, som ofta kallas falafelns huvudstad i Sverige. Man lyckades till och med få tag på familjen Iskandarani, som är störst inom falafel i Malmö.
– Tillsammans med familjen Iskandarani har vi nu lyckats få till en produktion som gör att falafeln produceras på samma sätt som i Libanon. Numera producerar vi falafel åt familjen. Det ser vi som ett kvitto på att vi gör något som är riktigt bra, säger Magnus.

Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Andreas Ziegler