juli 19, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

Frauenthal Gnotec Group fortsätter att växa globalt

Glad arbetare på golvet i fabrik. Bild av Frauenthal Gnotec Group.

Frauenthal Gnotec Group växer sig allt starkare och är idag en internationellt ledande leverantör till den globala fordonsindustrin. Koncernen utvecklar och producerar allt från airbaghus till lufttryckstankar med över 1 300 medarbetare i Kina, Tyskland, Tjeckien, Slovakien, Sverige och USA.

Frauenthal Gnotec Sweden AB har länge varit en självklar samarbetspartner inom fordonsindustrin. Bolaget grundades i Sverige redan 1947 och började snart därefter tillverkade låsdetaljer till Volvo PV och Volvo Amazon. Företaget har en lång historia sprungen ur den företagsamma andan i Småland och Halland, med innovativa dedikerade människor med de värderingar som än idag genomsyrar Gnotec – tillit, att tänka smart, och att arbeta tillsammans.

I Sverige finns bolaget representerat på tre orter, i Kinnared, Hyltebruk och Reftele, varav den sistnämnda ska flyttas och fördelas på två andra produktionsanläggningar i syfte att effektivisera produktionen.
I Kinnared träffar vi General Manager Christina Nilsson som berättar att anläggningen i Kinnared sysselsätter 200 anställda och fokuserar på pressning och svetsning av olika komponenter.
– Vi har i mer än 70 år producerat metalldelar till bil- och fordonsindustrin. Vår långa erfarenhet och stora kunskap har gjort oss till en ledande internationell tillverkare. Eftersom vi är oerhört lösningsorienterade kan vi alltid ta fram skräddarsydda produkter utifrån våra kunders behov och önskemål, säger Christina.

Kunskap och erfarenhet
I rollen som fordonsindustrins leverantör erbjuder Frauenthal Gnotec Sweden toppmoderna tekniska lösningar inom bland annat automatisk pressning, laserskärning, svetsning och montering. Bolaget erbjuder processer och lösningar för olika material, tjocklekar, komplexitet och ändamål. Automatiseringsgraden är hög och här finns en ständig strävan efter att hela tiden förbättra konceptet. Nolltolerans mot defekter präglar alla bolagets anläggningar, inklusive den i Kinnared där säkerhet och hög kvalitet är begrepp som genomsyrar alla delar av verksamheten.
– Våra kunder har stort förtroende för oss tack vare vår långa erfarenhet och breda kunskap. Vi märker att vi får vara delaktiga i fler och fler projekt, vilket förstås känns mycket stimulerande. Vår stående ambition är att vara den självklara partnern för fordonsindustrin både nationellt och internationellt, säger Christina Nilsson.

Vill utveckla teknik – och människor
I Gnotec Sweden AB vill man utveckla både teknik och människor. Ett led i den strävan är etablerandet av ett ettårigt introduktionsprogram där man erbjuder både interna och externa utbildningar för bolagets medarbetare.
– Vi vill att vår personal ska utvecklas och växa, vi tror på varje individs förmåga att kunna göra det. Beträffande produktionen vill vi alltid ligga i framkant, bland annat genom att jobba med smarta plattformar och digital teknik. Det handlar om en vilja om att hela tiden satsa framåt, understryker Christina Nilsson.
Hon berättar avslutningsvis att man just nu söker efter ingenjörer inom automation som vill vara med och utveckla framtidsplaner och effektivisera produktionen.

Intervju: Sean Larsson
Text: Örjan Persson