juli 19, 2024

De är med och bygger morgondagens landmärken

El-Pågarna har varit aktiva i Malmöregionen i över trettio år. Idag har de framför allt specialiserat sig på ROT-jobb och nyproduktion av bostäder. Efter att ha gått med i Instalco-koncernen 2015 kan man nu ta sig an större jobb än någonsin. Just nu håller man på med ett stort projekt på Dockan i Malmö.

El-Pågarna grundades 1988 och är idag ett medelstort företag, med strax över fyrtio anställda. Som företagsnamnet antyder, har man bred expertis inom el. I tjänsteutbudet finner man allt från tele-, data- och larminstallationer till installationer av solceller och solpaneler.
– Vi är specialiserade på ROT-jobb och nyproduktioner av bostäder. Det är våra största ben idag, berättar Andreas Karlsson, som är företagets VD sedan årsskiftet.

Andreas må vara ny VD, men han har arbetat på företaget sedan 2016, då han kom in som projektledare. Han har fått möjlighet att utvecklas väldigt mycket under sin tid på företaget.
– Jag fick jobbet som projektledare trots att jag inte hade någon erfarenhet i just den rollen. Den tidigare VD:n gav mig direkt ett stort förtroende och en stor frihet att växa och utvecklas inom företaget, berättar Andreas.

Instalco
Sedan en tid tillbaka ägs El-pågarna av Instalco.
– Det var genom sammanslagningen med Instalco som vi kunde utöka vår entreprenadsida. Det hade nog inte hänt utan Instalco. Det har varit ett mycket givande samarbete, säger Andreas.

När vi pratar med Andreas i slutet av april berättar han att El-Pågarna håller på med ett stort projekt för JM AB. I detta projekt arbetar man tillsammans med tre andra Instalco-företag, bestående av AB Rörläggaren, Bi-Vent samt Sprinklerbolaget.
– Projektet heter Docks och kommer ligga på Dockan i Malmö. Det är 157 lägenheter. Det kommer sannolikt bli ett landmärke i Malmö, med tanke på att det byggs i två höga torn som definitivt kommer sticka ut och synas. Det är ett väldigt roligt projekt att vara involverad i, berättar Andreas.

Starka värderingar
El-Pågarna är ett värderingsstyrt företag.
– Att behålla företagskulturen och de långvariga kundrelationerna är en prioritet för oss, även efter sammanslagningen med Instalco. Vi vill fortsätta driva företaget som tidigare, säger Andreas.

Men det handlar, så klart, inte bara om att bevara det som är bra, utan även att bygga vidare och utvecklas som verksamhet. Ett bra exempel på detta är Instalcos hållbarhetsinitiativ, som El-Pågarna jobbar aktivt med.
– Vi fokuserar på att minska vår miljöpåverkan och arbetar aktivt med att certifiera projekt enligt Instalcos hållbarhetskriterier. Tekniken går framåt och det finns allt fler miljövänliga alternativ, säger Andreas.

En annan viktig aspekt av El-Pågarnas värderingar är att hjälpa branschen med kompetensbristen genom att ta emot praktikanter från olika skolor för att utveckla nästa generation yrkesarbetare.
– Det är en skyldighet att ta emot praktikanter, tycker jag. Vi har en utsedd person på företaget som ansvarar för våra praktikanter och ser till att vi hela tiden har ett jämnt inflöde, berättar Andreas.

Andreas avslutar intervjun med att prata lite om företagskulturen:
– Det är viktigt att behålla den öppna och gemensamma företagskulturen. Det ska vara kul att gå till jobbet. Vi ska alla hjälpas åt och alla är lika viktiga oavsett roll.

Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Andreas Ziegler