juli 19, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

Staffans maskiner fortsätter rulla i andra generationen

Staffans Maskin har varit verksamma inom försäljning och service av entreprenadmaskiner i 44 år. Numera drivs verksamheten av bröderna Jonas och Andreas Johansson, som fortsätter ha ett starkt fokus på en bra dynamik i företaget och en hög servicegrad mot kunderna.

Staffans Maskin grundades 1978 i Horred av Staffan och Laila Johansson. Till en början sysslade man främst med försäljning av lantbruksmaskiner. Runt 1993 anpassade man sig till marknaden; en stor efterfrågan på minigrävare gjorde att man skiftade om till att rikta verksamheten mer mot entreprenadmaskiner. Staffan och Laila tog så småningom in sönerna Jonas och Andreas i verksamheten.
– Vi är uppvuxna här på gården och har arbetat här på både lov och helger, säger Jonas.

2011 togs verksamheten över av bröderna, som idag fortsätter driva familjeföretaget mot nya framgångar. Samma år som bröderna tog över verksamheten öppnade man en filial i Kungälv.

Försäljning och service
Staffans Maskin har idag ett stort sortiment av entreprenadmaskiner, lantbruksmaskiner och skogsmaskiner med ett brett utbud av tillbehör och reservdelar.
– Vi tar mer än gärna emot inbyten och vi jobbar mycket med våra tillbehör för att snabbt kunna leverera ett stort utbud av maskiner och tillbehör till våra kunder, säger Jonas.

Verkstaden och den service man erbjuder sina kunder är en av företagets grundstenar. Kunderna finns i hela Sverige och man utför dagligen service för kunder som befinner sig upp till 30 mil från anläggningen i Horred.
– Servicen är jätteviktig. Det är mycket tack vare den vi har vuxit så mycket genom åren. Vi har många återkommande kunder tack vare helheten vi erbjuder, med nya och gamla maskiner, attraktiva priser och en hög servicenivå, säger Jonas.

Bröderna Johansson har delat upp ansvarsområden sinsemellan baserat på sina styrkor. Jonas sköter främst försäljning och inköp. Andreas, som är lite mer praktiskt lagd och kan köra alla maskinerna, sköter logistiken och demonstrationer.
– Andreas tar hand om transporterna i sin egen lastbil. Sedan visar han hur allt fungerar vid leveransen. Det är något som uppskattas enormt av kunderna, säger Jonas.

Platt organisation
Staffans Maskin har ingen VD. Bröderna föredrar att istället ha en platt organisation.
– Gruppdynamiken är A och O. Vi har ett riktigt bra team här, med blandade åldrar och ett brett kunnande och ett högt driv, säger Jonas om sina anställda.

För närvarande är man 15 anställda på Staffans Maskin. Man letar alltid efter kompetent personal för att hjälpa till med den viktiga servicedelen av verksamheten.
– Lager, service, kunnande och tillgänglighet är våra ledord. Om man känner att man kan leva upp till dessa ledord och vill jobba med ett härligt gäng människor är det bara att höra av sig, avslutar Jonas.

Intervju: Oliver Malm
Text: Andreas Ziegler