juli 19, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

Uppmärksammade elinstallationer i Kristianstad

PMA Installation startades upp för att systerbolaget, PMA Automation, behövde hjälp med installationsbiten. Det var 2011. Idag är PMA Installation en välkänd aktör i Kristianstad, där man har uppmärksammats för olika installationer, speciellt när man har sysslat med designbelysning. Företaget har fått utmärkelser för sin tillväxt och planerar att fortsätta växa med 1–2 anställda per år.

PMA Automation grundades 2009 i Kristianstad av Magnus Persson och Andreas Valentinsson. PMA står för Process, Maskin och Automation. Företaget sysslar med automation mot industrin och utför konstruktion och programmering. Man märkte snart att det var lite problematiskt att inte ha installation, det vill säga den delen som kommer mellan konstruktion och programmering, i företaget. Då tog man in Jonas Randau, en erfaren elektriker, som fick uppgiften att driva det företag som fick namnet PMA Installation.
Nu har vi hela kedjan med konstruktion, installation och programmering. PMA Installation riktar sig, utöver de arbeten vi gör med PMA Automation, mot privatpersoner och entreprenadföretag, berättar Jonas.
Idag ägs PMA Installation gemensamt av Jonas, Magnus och Andreas tillsammans med Peter Rubin och Martin Bertilsson.

Lokal aktör med bredd
PMA Installation må ha grundats för att stötta upp PMA Automation, men numera är man främst en lokal aktör som jobbar i Kristianstad med omnejd.
– Den lokala anknytningen är viktig för oss. Vi på landsbygden ska hjälpa varandra. Det vill vi vara med och bidra till, säger Jonas.
PMA Installation riktar sig dels mot privatpersoner, då man främst sysslar med service och om- och till-byggnationer, dels mot entreprenadföretag, då man sysslar med allt från nybyggda villor till större projekt såsom lägenhetsprojekt, förskolor och kontor.
– Vi har inte nischat oss på något, utan håller igång en stor bredd, så att vi inte står och faller med en kundgrupp. Vårt breda kunnande är vår största styrka. Vi gör allt från automationslösningar och bevattningsstyrningar till entreprenader, säger Jonas.
PMA Installation har jobbat en hel del med designbelysning, vilket har varit så pass estetiskt tilltalande att arbetet har uppmärksammats i en del medier, exempelvis i Kristianstadsbladet.

Utmärkelser för tillväxt
Det har gått väldigt bra för PMA Installation, som har fått utmärkelser för sin tillväxt av Bisnode två år i rad. Jonas är ödmjuk när vi frågar om utmärkelserna.
– Jag tror det beror på att vi fortfarande är ganska nya. Vi har haft möjlighet att växa med kunder och anställda varje år. Vi har kunnat anställa och rekrytera rätt personer. Vi har fått in bra folk, säger han.
Målet är att ta in 1–2 nya medarbetare per år. PMA Installation söker ständigt nya duktiga elektriker att ta in i verksamheten.
– Jag uppskattar att våra befintliga medarbetare är självgående och lösningsorienterade. Det är det vi vill ha in. Man är välkommen att höra av sig om man känner sig träffad av den beskrivningen, avslutar Jonas.

Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Andreas Ziegler