maj 24, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

Stabilt företag med stabila byggnadsställningar

Lastbil med byggnadsställningar från Friis Scaffolding.

Det är lite av en konstform att bygga byggnadsställningar. Det krävs stabilitet, flexibilitet och, viktigast av allt, ett högt säkerhetstänk. Detta är precis hur Friis Scaffolding i Ljungbyhed i Klippans kommun jobbar.

Friis Scaffolding drivs av Anders Friis och har varit verksamma sedan 2016. Företaget monterar byggnadsställningar på bland annat villor, hyreshus, större byggnader och, när tillfälle ges, även på scener. Man jobbar både med stora företag, som MVB Syd AB och Karaten Bygg, men även med många lokala byggföretag i och runt Klippan, exempelvis Er Byggare, BAB Bygg och Rehn Bygger. I dagsläget har Friis Scaffolding fjorton anställda och två inhyrda. På kontoret jobbar Angelica Hansson, som sköter det kamerala, och Magnus Johannesson, som är arbetsledare. Kontoret fungerar lite som en sambandscentral.
– Det är viktigt för oss att kunna vara till snabb hjälp om det behöver ändras på ställningarna vi har ute hos kunderna, så att det inte stör kunderna med långa väntetider. Snabb service är vårt signum, säger Magnus.

Planer för utökad personalstyrka
Trots pandemin har det senaste året gått riktigt bra för Friis Scaffolding, som har jobbat på ett antal större projekt. Faktum är att det har gått så pass bra att Anders har börjat utforma stora planer för företagets framtid. Just nu letar han efter nya förmågor, så att han på sikt kan utöka personalstyrkan till 24 anställda, inklusive en till anställd på lagret, ännu en lastbilschaufför samt en fjärde anställd på kontoret. Med en större personalstyrka skulle det vara möjligt att dela upp personalen i fler arbetsgrupper med en projektledare i varje grupp. Då skulle det dessutom vara möjligt för dem att ta sig an lite större projekt. De som jobbar på Friis Scaffolding idag är ett tajt gäng. Eventuella nytillskott ska gärna bidra till den goda gemenskapen.
– Som företag vill vi behålla närheten till bygden, där alla känner varandra och har en bra gruppdynamik, säger Anders, som värdesätter mjuka värden högt.

Stabila och säkra byggnadsställningar
Service, förtroende och ansvar är tre egenskaper som förenar gänget på Friis Scaffolding. Det de värderar högst är dock säkerheten, som är något de aldrig någonsin tummar på. Samtliga som jobbar med att montera byggnadsställningar för Friis Scaffolding har gått alla utbildningar i allmän och särskild ställningsbyggnation.
– Våra ställningar är byggda efter konstens alla regler. Det ska alltid vara garanterat att de som arbetar däruppe ska komma hem i samma skick som de lämnade hemmet, säger Anders.

Letar efter nya lokaler
Ett annat led i en framtida expansion av företaget är att flytta hela verksamheten till nya lokaler. Med en utökad personalstyrka, och därmed utökad kapacitet, kommer företaget behöva ett större lager för sina byggnadsställningar. Lagret ska helst vara på minst 8000 m² med underlag bestående av antingen betong eller asfalt. Lokalerna behöver även rymma kontor och möteslokaler, så att man kan ha hela verksamheten på samma plats.
– Sedan behöver vi ett utrymme för gubbarna att byta om i också, med duschar och bastu, tillägger Anders, som månar om sina anställda.

Intervju: Peter Hägg
Text: Andreas Ziegler