juli 19, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

En göteborgsk byggare i Kristianstad

Göteborgaren Håkan Börjesson har drivit egen byggfirma i över 20 år. Han började med att göra ett tak och hängrännor. Idag är man åtta stycken i företaget och gör många ROT-jobb, men även nybyggnationer av hus. Håkan och hans medarbetare lägger stor vikt vid goda kundrelationer, vilket både resulterar i nöjda kunder och nya kunder.

Håkan Börjesson är från början en snickare från Göteborg. Han har bott och arbetat i Kristianstad sedan en lång tid tillbaka. 1999 startade han en enskild firma. 2007 bildade han aktiebolaget Håkan Börjesson Byggare AB.
– Jag startade eget för att jag ville vara själv och ha mitt eget upplägg. Redan efter ett år behövde jag anställa min första medarbetare. Sedan dess har det gått framåt, långsamt men säkert, säger Håkan.

Från hängrännor till hela hus
Håkans ambition har aldrig varit att driva en stor byggfirma. Han började med mindre renoveringar. Hans första uppdrag bestod av göra ett tak och hängrännor. Idag är man åtta medarbetare på företaget. Man gör fortfarande många renoveringar, så kallade ROT-jobb, men även en och annan nybyggnation av hus.
– De är byggda från grunden med lösvirke. Ofta har kunderna ett eget förslag, men vi kan komma med förslag på hur man ska förbättra hållfastheten och designen. Vi har ju trots allt en hel del erfarenhet av att bygga hus nu, säger Håkan.

Håkan och hans kollegor är snickare från början, men Håkan menar nu att man mer ser sig som mångsidiga byggare. Man tar totalentreprenaden på alla projekt man jobbar på. Utöver snickerier har man bland annat även kompetensen som krävs för att kakla, mura och putsa.
– Vi har precis avslutat ett jobb där vi renoverade längan på en fasad, grävde och monterade en pool och byggde ett poolhus som rymmer bastu och övernattningsmöjligheter, berättar Håkan.

Arbetsglädje
Håkan och hans medarbetare älskar sina jobb. De tycker alla att det är något speciellt med att bygga något med sina egna händer för att sedan nöjt beskåda slutresultatet. Håkan är mycket stolt över sina medarbetare, som bidrar med olika kompetenser och erfarenheter.
– Viktigast i jobbet är glädjen, att göra ett bra utfört jobb, ett gediget jobb, säger Håkan på sin breda göteborgska och ler brett.

Håkan tycker fortfarande att snickerier är den roligaste delen av jobbet.
– Att få en tom vindsvåning och inreda den med snickerier är det roligaste jag vet med det här jobbet, säger han.

Personliga kundrelationer
Håkan Börjesson Byggare AB arbetar främst i Kristianområdet och får många av sina uppdrag av återkommande kunder och genom referenser. Kvaliteten på deras arbete reflekteras av detta faktum. Kundnöjdhet handlar även mycket om att ha en bra personlig kontakt med kunderna, menar Håkan. Han beskriver sin arbetsfilosofi på följande sätt:
– Jag hoppas att kunden känner att vi har löst grejer och att vi håller tiderna. Sedan händer det alltid oförutsedda saker under ett bygge. Därför är en bra dialog med kunden väldigt viktig.

Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Andreas Ziegler