juli 19, 2024
INDUSTRI NYHETER

Stora Enso lanserar unikt koldioxidneutralt kartongsortiment

Liten låda ur sortimentet Performa Light CarbonZero.

Performa Light CarbonZero™ by Stora Enso är marknadens första koldioxidneutrala kartongsortiment. Det hjälper Stora Ensos kunder att minska sina klimatavtryck.

Performa Light CarbonZero är en koldioxidneutral, förnybar och återvinningsbar förpackningskartong som hjälper Stora Ensos kunder att nå sina koldioxidrelaterade hållbarhetsmål samt visa konkreta och mätbara åtgärder mot klimatförändringarna med sina förpackningar.
Performa Light CarbonZero produceras på Fors bruk i Sverige, som genom ihållande förbättringsarbete och investeringar i att förbättra verksamheten har fossilfri el- och ångproduktion, och från och med början av 2022 även intern logistik. Produktionen har därför redan nu mycket låga utsläpp av växthusgaser. För att göra Performa Light CarbonZero helt koldioxidneutralt har de än så länge oundvikliga utsläppen från råvaruproduktionen kompenserats med hjälp av en tillförlitlig klimatkompensationstjänst som erbjuds av South Pole, en extern partner.
– Hållbarhet har blivit en allt viktigare faktor i konsumenternas köpbeslut och vi väntar oss tillväxt för koldioxidneutrala produkter i framtiden. Koldioxidneutrala Performa Light CarbonZero kommer att hjälpa våra kunder att minska sina klimatavtryck och sticka ut på marknaden med sina förpackningar, säger Dmitry Panfilov, VP, Head of Business Line FBB and SBS.

Tydligt mål
Hållbarhet är centralt för Stora Enso och kulminerar i målet om en 100 procent cirkulär samt biodiversitets- och koldioxidpositiv verksamhet senast 2050. Stora Enso har redan genomfört ambitiösa satsningar på att minska utsläppen i sin verksamhet och värdekedja, och andelen fossila bränslen i företagets totala energiförbrukning är låg. Detta har möjliggjort ett skifte mot koldioxidneutrala material.
– Vår högsta prioritet är alltid att minimera fossila utsläpp i vår verksamhet och värdekedja med målet att i slutändan kunna erbjuda koldioxidneutrala produkter utan klimatkompensering. Tills vidare är dock vissa utsläpp oundvikliga och därför använder vi oss av klimatkompensering för att kunna erbjuda koldioxidneutrala förpackningsmaterial redan i dag, säger Kristiina Veitola, VP, Sustainability, Packaging Materials Division.

Populär för premiummarknaden
Förutom koldioxidneutraliteten är Performa Light CarbonZero ett idealiskt material för vikförpackningar för choklad och konfektyr, kosmetika och skönhetsprodukter, hälsoprodukter och andra premiumförpackningar. Den överlägsna kvaliteten gör Performa Light till ett attraktivt val för premiumvarumärken. Kartongen har exceptionella visuella egenskaper och är tack vare Stora Ensos patenterade fiberbehandlingsteknik FiberLight Tec™ mycket lätt utan att minska hållfastheten.

Källa: Stora Enso