juli 19, 2024

Modern träning för elitidrottare och alla andra

1080 Motion har utvecklat träningsutrustning som gör att användarna inte bara effektivt kan träna olika muskelgrupper, utan även undvika skador. Bolaget är ledande i världen i sin nisch inom elitidrott med bland andra över 100 proffslag som kunder inom NHL, NFL, Premier League, Bundesliga med flera. Huvudkontoret ligger i Västerås, men kunderna finns i hela världen. USA är den största marknaden.

1080 Motion började med en idé. Tränaren Rolf Öhman slog sig samman med entreprenören Ole Olsen och ingenjören Christoffer Bergkvist med målet att skapa träningsutrustning som ger effektivare, roligare och säkrare träning jämfört med traditionell träning med vikter. När konceptet väl hade utvecklats stod man inför nästa utmaning; att få ut produkten på marknaden.
– Vi köpte rättigheterna till deras uppfinning och grundade 1080 Motion i december 2013. Det tar tid att bygga ett företag, särskilt när det handlar om att introducera något nytt som involverar både hårdvara och mjukvara. I början var vi pionjärer på marknaden och hade en slags missionärsroll. Det räcker inte att bara ha en bra produkt, man måste också klara av att få ut den på marknaden. Nu är vi etablerade och jobbar med världens bästa idrottare, tränare och rehabspecialister berättar Anna-Carin Månsson, som är VD på 1080 Motion.

Vetenskapliga metoder
1080 Motion har lagt stor vikt vid forskning.
– Vi har samarbetat med framstående forskare, som publicerar sina resultat i vetenskapliga tidskrifter. Det är viktigt att kunna backa upp det vi säger med vetenskapliga bevis, säger Anna-Carin.

Produkterna som 1080 Motion tar fram erbjuder väldigt effektiv träning och många av de första användarna var elitidrottare. Idag finner man många olympiska guldmedaljörer och världens främsta proffsligor bland kunderna. I Sverige tränar till exempel åtta lag i SHL och de svenska längdåkningstjejerna med utrustningen.

Produkterna förser också användarna med detaljerad data från träningen. Användarna kan följa sin utveckling och noggrant mäta sina framsteg.
– Data hjälper användare att förstå sina prestationer och identifiera eventuella risker för skador. Man kan mäta olika parametrar, som hastighet, acceleration och styrka i olika vinklar, säger Anna-Carin.

Västerås, Texas och resten av världen
1080 Motion har sitt högkvarter i Västerås och sin produktion i Kina, Bulgarien och Tjeckien. Slutmonteringen äger rum i Gävle. Nordamerika är en stor marknad, vilket är anledningen till att man även har etablerat sig i Austin i delstaten Texas.
– Vi är mest framgångsrika i Nordamerika, där vi har sett snabb tillväxt. När vi väl etablerade oss där upplevde vi en helt annan marknad än i exempelvis Sverige. I Nordamerika bygger de gym som är tusentals kvadratmeter stora, säger Anna-Carin.

Bolaget har varit lönsamt sedan 2017 och vuxit med ca 30 % per år sedan dess. Tillväxten förväntas öka med lanseringen av den nya generationens maskiner som är batteridrivna, mindre och mer användarvänliga. Som en del i utrullningen av de nya maskinerna kommer bolaget ta hem en del av produktionen till Västerås.
– Vi planerar att montera hundra maskiner här i Västerås till att börja med. Detta kommer innebära att vi behöver anställa montörer här, säger Anna-Carin.

Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Andreas Ziegler