juli 19, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

Glasklar verksamhet i Ystad

Ystad-baserade Deventa har specialiserat sig på att köpa in och sälja glas till byggnader. Man satsar mycket på långsiktiga och starka relationer till sina kunder, som framför allt består av fasadtillverkare och glasmästerier.

Deventa AB grundades i Ystad på 80-talet av Lars-Erik Olsson. Företaget har specialiserat sig på att köpa in och sälja glas till alla typer av kommersiella byggnader, men även privata villor står på agendan. Kunderna består framför allt av fasadtillverkare och glasmästerier i många olika delar av landet.
– Man kan säga att vi är byggnadsglasföretagens motsvarighet till en modern varumärkesoberoende bilhandlare, säger Robin Stenfors, som är säljare och ansvarar för kundrelationer på Deventa.

Familjeföretag
Robin är Lars-Eriks son och har vuxit upp i företaget. Han påbörjade sin heltidsanställning måndagen efter han hade tagit studenten. Han har prövat sina vingar på andra håll sedan han började jobba i familjeföretaget. Planen var från början att bli bartender, men han har återvänt till glasbranschen gång på gång.
– När jag spenderade ett år i Australien blev jag snabbt rekryterad av Queensland Glas, trots att det inte var därför jag åkte dit, berättar Robin med ett leende på läpparna.

Idag är Robin 27 år gammal och har alltså redan åtta års erfarenhet av branschen.
– Jag har mycket nytta av att ha verkat som glasmästare och montör tidigare. Det ökar så klart min förståelse för kundernas behov, säger Robin.

Glasklar verksamhet
Deventa har levererat glas till ett antal välkända projekt. Bara i närområdet har glas som Deventa har levererat använts i bland annat hotellet Fritiden i Ystad, Ystads IF:s klubbvilla, terminalen i Helsingborg, C4 shoppingcentrum och BMW-huset Malmö.
– Våra konkurrensfördelar är vår mångåriga erfarenhet och det nätverk av fabriker och andra aktörer som vi har byggt upp genom åren, säger Robin.

Deventa hanterar glas i alla storlekar och i alla tjocklekar, från tunnaste enkelglas till högsta klassens explosionsglas. För tillfället är man nio medarbetare på företaget. Man är ett starkt team som ofta hittar på aktiviteter tillsammans för att stärka teamkänslan, exempelvis i samband med fabriksbesök. Den mångåriga erfarenheten, det stora nätverket och den starka teamkänslan är vad som har lett det lilla Ystadbaserade företaget till stora framgångar; förra räkenskapsåret omsatte man 90 miljoner kronor.
– Vi har nyligen tillsatt en logistikansvarig och letar konstant efter nya kontakter så att vi kan utveckla verksamheten, avslutar Robin.

Intervju: Axel Eriksson
Text: Andreas Ziegler