april 19, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

Snabba och hållbara golvrenoveringar med smart metod

Skadade golv kan kosta skjortan och innebära ett både omfattande och tidsödande arbete. PL Parkettrenoveringar jobbar med en metod som gör det möjligt att reparera golv till ursprungsskicket utan att hela golvet måste rivas upp. Förutom att det sparar både tid och pengar för kunden är metoden dessutom hållbar när CO2-åtgången minskar med upp till 70 procent.

PL Parkettrenoveringar grundades 1989 av Per Ludvigsson och hans far Kjell Ludvigsson. Kjell, som arbetade som skadereglerare på ett försäkringsbolag såg möjligheter att hantera skador på ett mer hållbart sätt och sadlade om från skadereglerare till faktisk utförare. Per blev med tiden en specialist på just golv och detta blev en nisch för företaget. Fram till runt 2019 drevs företaget med två till fem anställda då Per stod inför ett val att antingen lägga ner verksamheten eller satsa rejält. Han bestämde sig för det senare efter att försäkringsbolagen i regionen uppmuntrat honom. Han pratade ihop sig med sin vän Anders Johansson som hjälpte till med att analysera verksamheten. De två blev kompanjoner och driver idag företaget tillsammans i ett delägarskap.

Snabb, prisvärd och hållbar metod
Idag drivs PL Parkettrenoveringar av Jens Enskog som är VD sedan mars 2021. Han berättar att företaget idag är specialiserat på en produkt och tjänst som innebär att man kan laga och reparera trägolv lokalt, utan att behöva riva upp hela golvet.
– Den lokala ytan behandlas på olika sätt och ser när arbetet är klart ut som om den är en del av ursprungsgolvet, genom att vi modifierar nyansen och glansvärdet. Lösningen sparar förstås både tid och pengar och är därutöver hållbar. Enligt en undersökning från Länsförsäkringar är CO2-åtgången cirka 70 procent lägre jämfört med normalt förfarande, upplyser Jens Enskog.

Utbildar nya proffs
PL Parkettrenoveringar jobbar på uppdrag av försäkringsbolag och större byggföretag. Man betraktar sig som golvspecialister, inte snickare, och sysselsätter idag 20 medarbetare, varav 15 är golvspecialister. Nyanställda utbildas i en intern akademi där Per med sin unika kompetens är rektor.
– Vi väljer ut intresserade personer som är händiga och har rätt inställning – man ska vara proffsig, verksam och noggrann, understryker Jens.
Aktuella personer avlönas under utbildningen och under första månaden får de se och lära i kombination med en teoretisk utbildning.
– Med utbildningen vill vi säkerställa att vi även framöver kommer att stå för extremt väl utföra arbeten. Vi letar aktivt efter nya elever och medarbetare och kan erbjuda plats på ett företag med en kompetens som alltid kommer att behövas, avrundar Jens Enskog.

Intervju: Axel Eriksson
Text: Örjan Persson