juli 19, 2024
INDUSTRI

SKF:s lagerexpertis bidrar till att framställa mer energi från vågor

Konceptbild av CorPower Ocean - bojar ute på havet.

Mjukvara för lagerval – uppbackat av expertkunskap – hjälpte CorPower Ocean att specificera de lämpligaste lagren för en ny design av vågenergiomvandlare.

SKF:s expertis inom lager har hjälpt CorPower Ocean att optimera utformningen av en ny klass av vågenergiomvandlare. CorPowers kompakta vågenergiomvandlare fungerar genom att pendla med vågorna, förstärka rörelsen, använda faskontrollteknik och omvandla detta till elektricitet.
– Vågkraft har en konstant produktionsprofil. Det kan spela en nyckelroll i övergången till 100 procent förnybara energisystem genom att ersätta baskraft som kol och kärnkraft, säger Patrik Möller, VD för CorPower.

Val av lager en utmaning
Att välja lämpliga lager för den nya omvandlaren, som har långsamma rotationshastigheter och mycket höga belastningar, var utmanande.
CorPower började med SKF:s onlineverktyg Bearing Select, som ett första steg för att välja optimala lagerarrangemang. Programvaran, som är gratis att ladda ner, förenklar uppgiften att hitta rätt lagerlösning för en viss design. Genom att sätta in driftsparametrar i programvaran genererar den automatiskt lagerlösningar inom en minut.

Fullskalig anläggning
På grund av de speciella förhållandena relaterade till vågkraftomvandlarna behövde CorPower mer detaljerade råd för lagerarrangemanget. SKF togs tidigt in i projektet och bidrog med tekniskt stöd till lagerlösningarna samt smörj- och övervakningssystem.
– Våra applikationsingenjörer var tidigt involverade i designprocessen. Detta hjälpte oss att identifiera förbättringar som förkortar utvecklingstiden, optimerar prestanda och minskar kostnaderna, säger Mattias Årstadius, enhetschef för industriförsäljning på SKF i Sverige.
CorPower Ocean har nu utvecklat en första fullskalig anläggning. Detta kommer att testas i företagets torrtestrigg under sommaren och sedan placeras i havet utanför Portugals kust under hösten. Företaget planerar att lansera en typcertifierad kommersiell produkt på den globala marknaden senast 2024.

Källa: SKF