maj 24, 2024

”Bilar alla vill ha, men ingen behöver”

När två bilentusiaster gör gemensam sak kan det bara bli succé. Anderas Jönsson och Kristoffer Barcklind driver Auto Performance Sweden AB, där de genom åren har levererat tusentals sport-, premium-, lyx- och familjebilar till kunder från när och fjärran. Allt började med en Mercedes SL 500.

2002 köpte Andreas Jönsson i Vellinge en Mercedes SL 500 som han sedermera sålde vidare. Det blev startskottet för Auto Performance Sweden AB, ett företag han sedan tio år tillbaka driver tillsammans med kollegan Kristoffer Barcklind, och som Andreas, lite skämtsamt, menar ”tvingade” sig in i företaget.
– Två år i rad har vi omsatt en kvarts miljard med hjälp av en enda säljare. Det är Kristoffer, så det blev ju ganska lyckat, konstaterar Andreas.
Han berättar att han sedan barnsben har haft ett brinnande bilintresse. Den Mercedes SL 500 som han köpte i början av 2000-talet följdes av flera premiumbilar, och till slut räckte inte utrymmet hemma på garageuppfarten till längre.
– Det blev ohållbart att ta emot kunder hemma i köket, så jag hyrde en liten lokal här i Vellinge där jag förvarade ett antal bilar. Lokalen kan inte beskrivas som något annat än sunkig, säger Andreas, men påpekar att fåtöljerna som idag finns i de nya lokalerna är ett minne från den tiden.
Kristoffers resa inom Auto Performance började 2014 när han besökte firman för att kika på en bil. Under besöket uttryckte han tydligt för Andreas att Auto Performance var hans nästa arbetsplats.
– Jag tror att jag sa till Andreas att jag skulle börja jobba där, han visste bara inte om det just då. När den tidigare säljaren slutade slog Andreas en signal, och så blev det som jag sa, berättar Kristoffer.
Sedan dess driver de företaget tillsammans.
– Det är inte lätt att driva företag tillsammans med någon annan, men ska man göra det måste man dela värderingar och få det att funka på det personliga planet. Det har ju funkat hittills åtminstone, konstaterar Andreas.

Elbilarna på frammarsch
Trots en stagnerande bilmarknad i och med lågkonjunkturen är den allmänna nedgången inget som Andreas och Kristoffer märker av. Men så levererar de heller inte vanliga bilar.
– Vi säljer bilar som alla vill ha, men ingen behöver, säger Andreas och utvecklar:
– Vårt fokus ligger på prestandabilar i form av premiumbilar och sportbilar. De behöver inte alltid vara vansinnigt dyra, ibland kan det också röra sig om bilar som är speciella.
Liksom Kristoffer noterar han ett ökande sug efter elbilar. Företaget var först i Sverige med att importera Tesla, och sedan dess har Auto Performance etablerat sig som en av landets största återförsäljare av begagnade Teslabilar.

Förverkligar drömmar
Auto Performances kunder finns inte bara i Sverige utan även utomlands. Tyskland är en stor marknad men Andreas och Kristoffer har genom åren levererat bilar till många avlägsna platser i världen. Den naturliga frågan blir: hur har en bilfirma från lilla Vellinge lyckats med detta?
– Vi säger ”hej” till att börja med. Skämt åsido, bilarna i sig spelar ju såklart en roll, de är unika, men kundrelationer A och O. Vi välkomnar alla, om en tolvåring kommer in bjuder vi på en cola och låter de provsitta i bilarna. Jag har ju själv varit ung och bilintresserad, det handlar om att vara mänsklig, säger Kristoffer.
Andreas menar att de trots framgångarna inte har en vision om att fortsätta växa. Det är åtminstone inte prio ett.
– Vår ambition är inte att driva ett stort bilhus, det ska vara litet, nischat och serviceinriktat. Här ska det kännas helt naturligt att slå sig ned i våra fåtöljer och snacka med andra bilentusiaster. Det ska vara kul att träffa andra som delar samma intresse, understryker Andreas.
Är det just det som är tjusningen med jobbet – att få träffa andra bilintresserade?
– Delvis ja, men jag måste lägga till en klyscha – det är att förverkliga folks drömmar. Det spelar ingen roll om det handlar om en Ferrari eller en familjebil, säger Kristoffer.
– Nu tog du mitt svar, säger Andreas och skrattar.

Intervju: Wilhelm Walaker