juli 19, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

Tunga lyft och transporter utan begränsningar

Lastbil från Tunghantering i Norrköping kör en transport på natten.

Beträffande tunga lyft, såsom maskinflyttningar, är det få som slår Tunghantering i Norrköping på fingrarna. Företaget har mer än tre decenniers erfarenhet av tunghantering och arbetar flexibelt, vilket gör att hjälpen aldrig är långt borta i samband med exempelvis haverier och andra kostnadskrävande produktionsstopp.

Tunghantering i Norrköping bildades redan på 1980-talet och drivs idag av de två delägarna Roberth Melin och Tomas Johansson som köpte bolaget 2004. Vi träffar den förstnämnde samt dennes son, arbetsledaren Jerry Melin, på anläggningen i Slottshagens industriområde där man förfogar över både kontor, verkstad och depå.
– Vi har flera decenniers erfarenhet av tunga lyft och är experter på att under säkerhetsmässiga former utföra maskinflyttningar, demontage, montage samt tunga lyft och transporter. För oss är inga jobb vare sig för stora, för små eller för komplicerade. Vi tar ett totalansvar kring hela uppdraget, säger Roberth Melin.

Utrustning för alla ändamål
Den tunga industrin i Sverige, men emellanåt även utomlands, utgör företagets kundgrupp. Siemens, ABB, EON och Holmen är några exempel, liksom Norrköpingsföretaget JE Grehns Plåt samt ett antal mekaniska verkstäder.
– Det handlar ofta om flytt av maskiner eller installation av ny utrustning i våra kunders verkstäder. För oss har det alltid varit viktigt att vara tillgängliga, vilket gör att våra uppdragsgivare kan känna sig trygga med att vi snabbt kan rycka ut i samband med exempelvis haverier och andra kostnadskrävande produktionsstopp, säger Jerry Melin.
Han presenterar den ändamålsenliga fordonsparken som består av åtta trailerdragare och 15 truckar i olika storlekar, varav två teleskopstruckar med en 30 meter lång lyftarm. Här finns också slideutrustningar som möjliggör lyft av tungt gods på upp till 500 ton. Med hjälp av hydrauldomkrafter kan man lyfta ännu tyngre objekt, och härtill kommer sex fullt utrustade verktygsbilar, samt varningsbilar med vägtransportledare för specialtransporter.
– Vi transporterar till exempel regelbundet turbiner med tillbehör från Siemens i Finspång till Norrköpings hamn, och för EON byter vi deras krossverk en till två gånger om året, berättar Jerry.

Välutbildad personal
Tunghantering I Norrköping är medlem i Svenska Tunghanteringsförbundet och vänder sig till kunder över hela landet. Den långa erfarenhet som arbetsstyrkan representerar är något Roberth och Jerry gärna framhåller.
– De är oerhört kompetenta och går dessutom på regelbundna utbildningar för att hålla sig uppdaterade om vad som händer i branschen. Vår personal är till exempel utbildad för arbete på kärnkraftverk, framhåller de och blickar sedan framåt.
– Vi vill förstås fortsätta expandera och ta fler marknadsandelar. Efterfrågan på våra tjänster ökar så vi har alla möjligheter att lyckas.

Intervju: Stefan Carewall
Text: Örjan Persson