juli 19, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

I framkant kring dagens och morgondagens ellösningar

Medarbetare från Din Elkontakt i Kungälv står vid elskåp.

Elbranschen utvecklas snabbt och det gäller för branschens aktörer att hänga med. Din Elkontakt i Kungälv AB jobbar med ambitionen att alltid verka i branschens framkant och står för ett koncept som innefattar såväl traditionella elinstallationer som smarta lösningar för framtiden.

Din Elkontakt i Kungälv etablerades för tio år sedan och har utvecklats till ett välrenommerat elinstallationsföretag med alla behörigheter. Bolaget är registrerat hos Elsäkerhetsverket enligt de nya reglerna och jobbar med allt från belysning, el och data till solceller, elbilsladdning och energilagring.
– Vi servar både små och stora kunder och kan åta oss allt från att installera belysning i privata villor till att koppla in nätverk på kontor och skapa så kallade smarta hem för en mer energieffektiv lösning, berättar Mikael Johansson, VD i Din Elkontakt i Kungälv.
Han träffade grundaren av företaget för fem år sedan då verksamheten var vilande. Året därpå köpte Mikael in sig i bolaget som han 2021 köpte loss och sedan dess driver på egen hand. Han har varit elbranschen trogen ända sedan gymnasietiden och bland annat arbetat som resemontör i sex år. Idag driver han företaget med fem anställda och en verksamhet som bygger på flera olika inriktningar.

Solceller och batterilagring
Solceller och batterilagring är två områden där Din Elkontakt i Kungälv är framträdande. Bolaget är en certifierad partner till SellPower och kan härigenom erbjuda bland annat solcellsanläggningar, energilagringssystem och lösningar för laddning av elfordon från SellPowers högkvalitativa produktsortiment.
– För oss har det alltid varit viktigt att jobba med produkter av hög kvalitet och med leverantörer som vi har ett stort förtroende för. På så sätt kan vi försäkra oss om att de lösningar vi erbjuder är både kvalitets- och miljömässigt hållbara, säger Mikael Johansson.
Han kommer osökt in på området energilagring och berättar att det i mångt och mycket handlar om att kombinera olika typer av batterier på rätt sätt för rätt ändamål.
– Man kan säga att man lagrar i tre steg: för användning, lagring och försäljning. Man använder den el man behöver, lagrar resten och kan sälja den vidare vid överproduktion, tipsar Mikael och påminner om att lösningar för energilagring idag omfattas av ett statligt bidrag på 50 procent av kostnaden.
Din Elkontakt i Kungälv installerar dessutom lösningar för laddning av elfordon. Man genomför en bred analys på plats hos kunden innan man erbjuder en skräddarsydd lösning.

Varierande uppdrag
Din Elkontakt i Kungälv verkar främst i Storgöteborg, men kan vid behov åta sig mer långväga uppdrag än så. Bolaget har till exempel ansvarat för alla elinstallationer på IHM Business School i Göteborg, där man även var med och formgav designen på fönsterbänkar och takbelysning i lobbyn. Företaget samarbetar med flera arkitektbyråer i Göteborg som många gånger kräver det lilla extra av sina leverantörer.Uppdrag för privatpersoner sker mestadels efter rekommendationer från andra nöjda kunder.

Utbildas kontinuerligt
Din Elkontakt i Kungälv har en uttalad ambition om att vara ett elteknikföretag som är med sina kunder in i framtiden. Mikael understryker vikten av att hela tiden hålla sig i kunskapsmässig framkant, vilket gör att han och hans medarbetare ständigt utbildar sig i syfte att hänga med i vad som händer i en bransch där utvecklingen går rasande fort.
– Kompetensutveckling gynnar både oss och våra kunder ur ett såväl kvalitativt som säkerhetsmässigt perspektiv, poängterar Mikael som också framhåller vikten av att vara punktlig och att hela tiden hålla det man lovar. Det är, menar han, en förutsättning för att bolaget ska kunna fortsätta växa.
– Vi arbetar som ett lag och strävar efter att i den mån det går låta samma elektriker återkomma till kunder de varit hos tidigare. Sådant ökar förtroendet och bygger goda relationer med våra uppdragsgivare. Just relationsbyggande ser vi som en viktig del i vår framgång, det är så vi vill jobba, påpekar Mikael Johansson.

Intervju: Oliver Malm
Text: Örjan Persson