april 19, 2024

Målarna med både muskler och ödmjukhet

Målericenter AB är en mycket välrenommerad målerifirma i Västerås. Man har två slogans som är talande för hur man arbetare. ”Muskler för det stora” innebär att man kan ta sig an de stora projekten. ”Ödmjukhet för det lilla” innebär att de små projekten är lika viktiga som de stora. Då man bryr sig om morgondagens målare, tar man sig an 2–4 elever varje år, vilket har lett till att Målericenter har blivit utsedda till Årets APL-företag flera gånger.

Jimmy Andersson började jobba som målare redan 1986, direkt efter han hade gått ut nian. Han hade en naturlig väg in i branschen då hans far var målare. 1995 startade far och son en ny firma, som fick namnet Nisses och Jimmys Måleri. Så småningom gick Jimmys far i pension.
– Jag började då driva företaget tillsammans med en tidigare kollega som hette Claes. Han var inte intresserad av att byta namn till Nisse, så då var det enklare att byta namn till Målericenter, säger Jimmy och skrattar.

Målericenter etablerades 2007 och har sedan dess fått in två nya delägare. Juha anslöt till företaget 2010. Även hans pappa var målare och han har själv målat sedan han var 18 år gammal.
– Jag har alltid varit intresserad av att driva något eget, säger Juha om att bli delägare i Målericenter.

Den tredje delägaren att komma in i företaget var Ole Svensson, som anslöt till företaget 2014.

Muskler och ödmjukhet
Idag sysselsätter Målericenter 30 medarbetare och tar främst uppdrag i Västmanland, men kan även följa med kunder till exempelvis Stockholm om det krävs. Firman utför ofta förstärkningsjobb gentemot byggare, fastighetsförvaltare, bostadsrättsföreningar och försäkringsbolag. Man har dessutom ett stort avtal med Landstinget.
– Självklart kan vi även hjälpa privatpersoner. Även små kunder är viktiga, säger Juha.

Målericenter har två olika slogans. Den första är ”Muskler för det stora”, vilket innebär att man kan ta sig an stora miljonbyggen. Den andra sloganen är ”Ödmjukhet för det lilla”.
– Det innebär att det är lika viktigt att måla en dörrkarm hemma hos en pensionär. För kunden är det deras slott vi jobbar på oavsett hur stort eller litet det är, säger Jimmy.

Målericenter har byggt upp ett mycket gott renommé i regionen.
– Man vet vad man får när man kommer till oss. Det är vi stolta över. Vi har duktiga hantverkare, säger Jimmy.

Årets APL-företag
Målericenter har haft samma storlek länge och har inga ambitioner att satsa på kraftig tillväxt. Man är mer måna om att förvalta det man har.
– Vi har hittat en storlek som är bekväm, där vi har kontroll på jobben. Det är en stor trygghet. Trivselfaktorn är viktigare än att växa, säger Jimmy.

Samtidigt är man måna om att ta sitt ansvar för att fostra morgondagens målare. Man tar in 2–4 elever varje år.
– Vi har blivit utnämnda till Årets APL-företag flera gånger. Det är väldigt roligt, säger Ole.

Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Andreas Ziegler