juli 19, 2024

Enkel och pålitlig installation

3 El AB är en väletablerad elinstallatör som fäster stor vikt vid kompetens, engagemang och transparens. Detta är något man förväntar sig både från sina medarbetare och sina beställare, som ofta består av byggföretag. Man ser möjligheter i den senaste tekniken och funderar på att utveckla sin verksamhet med nya affärsområden. Samtidigt ser man ett väldigt stort värde i gamla beprövade lösningar när det kommer till installationer.

Magnus Barklund har lång erfarenhet av att jobba som elinstallatör. Han började sin yrkesbana redan 1981. Längs vägen fann han en god kollega och vän i Tony Wilhelmson. 2011 sade de upp sig från sina jobb och startade 3 El med ytterligare en delägare.
– Det har alltid varit en fördel att vi alla var bra på olika saker. En var duktig på ekonomi, en på det sociala och en hade en hög nivå av teknisk expertis. Det gjorde att vi tidigt kunde erbjuda en bred palett av tjänster. Man ska inte vara rädd för att plocka med sig någon som inte är likadan som en själv eller är bättre än vad man själv är, säger Magnus om hemligheten bakom företagets framgångar.

3 El såldes till Instalco 2018. Magnus sitter dock kvar som VD medan Tony är ansvarig för kalkyl och ekonomi.
– Vi blev uppvaktade tidigt. Redan efter fem år började företag höra av sig till oss, sedan blev det en affär 2018, säger Tony.

Enkel och pålitlig installation
3 El går ofta in som underentreprenörer för byggföretag och utför då elinstallationer i nybyggnationer. Man har jobbat mycket med bostäder och kommersiella fastigheter, inklusive kontorslokaler och butiker.
– Vi är ett företag som är enkelt att arbeta med. Vi har snabba beslutsvägar utan att krångla till det. Vi fokuserar på att leverera det kunden vill ha i tid. Att hålla våra löften har varit en nyckel till våra framgångar, säger Magnus.

Kompetensen inom företaget är hög. Kompetens handlar inte bara om vad man kan göra, utan om vad man väljer att göra. På 3 El vet man att nytt inte alltid är bättre.
– I elvärlden ser vi en teknologisk explosion, men det är inte alltid lämpligt att använda den senaste tekniken överallt. Vi föredrar att hålla oss till enkla och beprövade lösningar. Vi är inte emot utveckling, men ibland kan det bli för mycket. Fastighetsägare vill ha en enkel och pålitlig installation, säger Tony.

På 3 El fäster man stor vikt vid kompetens, engagemang och transparens. Detta är något man förväntar sig av både sina medarbetare och sina beställare. Tony ger oss ett exempel:
– Vi hyr lokaler av Castellum. De köper tillbaka våra tjänster. Det fungerar mycket bra. De är trogna kunder. Det har skapat en stark relation och ett starkt samarbete.

Format dagens proffs
Idag har 3 El 42 anställda. I början var det svårt att hitta personal. Man löste detta problem genom att satsa på unga människor.
– Vi har varit duktiga på att ta in elever på praktik från olika skolor. När de har varit med oss under sin gymnasietid har vi kunnat forma dem och lära känna dem, vilket gör att vi kan anställa dem när de är klara med skolan. Nu har dessa unga montörer blivit erfarna elektriker, berättar Magnus stolt.

Magnus och Tony känner att de har hittat en lagom nivå vad gäller företagets storlek och grundkoncept. Samtidigt ser man potential i att utveckla sina tjänster inom säkerhetssystem, inklusive passageanläggningar och brandlarm.
– Det skulle vara intressant att utforska den delen av branschen, säger Tony.

Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Andreas Ziegler