oktober 11, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

Helge Nyberg fick en idé och ett företag föddes

Helge Nyberg jobbade på Volvos lager och ville hitta ett sätt att spara tid när han skulle plocka varor. Det var då han tog fram sin första vagn. Detta var början på en framgångssaga. Idag används företagets vagnar och dragtruckar i hela världen.

Året var 1958. Helge Nyberg jobbade på Volvos reservdelslager i Ulricehamn. Det var ett rätt omständligt jobb, då Helge behövde flytta stegen, hämta varan, gå ner från stegen, lägga varan i lådan och sedan bära tillbaka lådan till varuutlämningen. Helge gick många steg om dagen på det hårda betonggolvet. En dag fick han en idé om hur arbetet kunde underlättas. Han började skissa på en vagn specialanpassad för arbetet på Volvo, med en stege och en hållare för ordersedlar. Han visade skissen för verkstadsavdelningen, som gillade idén och byggde en vagn baserad på skissen. Därmed var plockvagnen född. Jobbet på Volvo blev enklare, men Helge bestämde sig snart för att lämna Volvo och fortsätta utveckla sina idéer i företaget som bär hans namn. 1986 togs VD-rollen över av Helges son, Björn. Vid årsskiftet 2020-2021 var det dags för nästa generation att ta över, när Helges sonson, Robert klev in i VD-rollen.
– Jag har mer eller mindre blivit inskolad sedan barnsben, säger Robert och skrattar.

Kundanpassning
Varumärket Ergobjörn grundades 1992. Grunderna från Helges tid sitter i företagets ryggmärg. Ergonomi och kundanpassning har varit centrala delar av tillverkningen redan från början. Kundanpassningen gäller allt från ESD-anpassning till att tillverka eldrivna alternativ. En viktig aspekt är hur mycket vikt vagnen ska klara av. Man erbjuder vagnar som kan klara av materialhantering upp till 2,5 ton. Helge Nyberg levererar vagnar till en rad olika branscher, exempelvis logistikbranschen, restaurangbranschen och sjukvården. 40 % av kunderna finns i Sverige, medan de resterande kunderna finns i andra länder, varav de flesta ligger i EU.
– Vi har ett väldigt brett sortiment, med tiotusentals olika lösningar. Alla produkter utvecklas utifrån kundernas behov, berättar Robert.

Sammanhållning
Helge Nyberg har gått igenom ett antal olika expansioner. 1981 byggde företaget nytt i Vist industriområde i Ulricehamn. År 2000 köpte man upp en annan verksamhet, vilket gjorde att all produktion hamnade under samma tak.
– Vi är cirka 45 anställda i företaget idag. Det är allt från konstruktörer, svetsare och montörer till lagerarbetare och tjänstemän, berättar Robert.

Då Helge Nyberg är ett familjeföretag är atmosfären på företaget familjär. För att stärka sammanhållningen har man utformat ett nummersystem i lunchrummet. De anställdas nummerlappar flyttas runt, så att man sitter och äter med olika personer varje dag.
– På så sätt lär alla känna varandra, säger Robert.

Helge Nyberg har även stark anknytning till själva orten. Företaget stöttar idrottsföreningar och ung företagarverksamhet i närområdet. Detta gäller även samarbeten med andra företag, vilket har många fördelar.
– Vi är så lokala vi kan. Det gör också att vi har en låg miljöpåverkan, berättar Robert.

Den senaste expansionsfasen
För tillfället är Helge Nyberg inne i en ny expansionsfas. I början av 2022 har man anställt en ny inköpschef. Totalt har man tio nya tjänster i år.
– Vi ska anställa nya montörer, svetsare och säljare. Vi letar specifikt efter en säljare med internationell erfarenhet, berättar Robert om det kommande året.

Intervju: Oliver Malm
Text: Andreas Ziegler