juli 19, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

I Ågrens är plåtslageri ett genuint hantverk

Stuga i plåt, gjord av Ågrens Plåtslageri.

I lilla Stidsvig, mellan Klippan och Ängelholm, finner vi ett plåtslageri där man alltjämt ser yrket och sina arbetsinsatser som ett genuint hantverk. Ågrens Plåtslageri jobbar med allt från hängrännor och fönsterbleck till sandwichpaneler och bärande konstruktioner, och vänder sig till både privatpersoner och företag i hela Skåne.

I lilla Stidsvig, mellan Klippan och Ängelholm, träffar vi Anna-Lena och Bengt Ågren som startade sitt eget plåtslageri för drygt 20 år sedan. Härifrån utgår verksamheten som kretsar kring kvalificerat byggnadsplåtslageri i alla dess former och i de flesta förekommande material.
– Vi gör allt från sandwichhallar, sandwichpaneler och bärande plåtkonstruktioner till hängrännor, stuprör och fönsterbleck. Det blir också en del jobb med skorstenar och vi är också duktiga på taksäkerhet, berättar Anna-Lena.
Rheinzink, koppar, rostfritt, aluminium och stålplåt är några av de material man jobbar med, liksom corten som kommit att bli något av arkitekternas nya favorit.
– Corten har sitt karaktäristiska rostiga utseende. Det erhåller rätt patina efter två år och har en livstid på hundra år, trots att det aldrig slutar blöda rost. Det är ett väldigt spännande material att jobba med, i sina rätta miljöer blir det väldigt snyggt, konstaterar Anna-Lena.

Kvalitet och noggrannhet
I Klippans kommun har de traditionella plåtslagerierna försvunnit ett efter ett, men Ågrens står sig alltjämt starkt med sitt breda koncept för både privatpersoner och företag. Företaget verkar över hela Skåne, företrädesvis på uppdrag av de lokala byggföretagen.
– Vi har byggt upp ett gott rykte här i trakten eftersom vi alltid jobbar med fokus på stor noggrannhet och hög kvalitet. Vår stående ambition är att alltid ställa upp i vått och torrt, vilket har medfört att vi aldrig har tappat en enda kund. Vi brinner för vårt jobb och uppskattar utmaningarna som varje uppdrag för med sig, säger Bengt Ågren och nämner ett referensobjekt som GreenHaus i Helsingborg.

Brist på arbetskraft i branschen
I Ågrens Plåtslageri ser man alltjämt yrket som ett genuint hantverk. Det innebär utförda jobb med hög kvalitet, men samtidigt blir det också en utmaning när det kommer till nyrekrytering.
– Man kan säga att det har rått brist på denna yrkesgrupp i flera decennier, konstaterar Bengt och Anna-Lena.
– För oss har det blivit ett problem att byggnadsplåtlinjen i Helsingborg bara har halvklasser med totalt åtta elever. Vi ingår i Helsingborgsfamiljen, vilken innefattar nio kommuner, och i princip alla plåtslagerier i denna region söker med ljus och lykta efter både praktikanter och personer att anställa. Vi skulle behöva komplettera vårt team med en person till.
Bengt och Anna-Lena är dock ytterst nöjda med dagens personalstyrka, bestående av sju anställda och en F-skattare som är snickare.
– Vi är ett sammansvetsat gäng där alla trivs med varandra, samtidigt som kompetensen är både hög och bred. Våra medarbetare är förstås vår allra största tillgång.

Intervju: Peter Hägg
Text: Örjan Persson

    • 3 år ago (Edit)

    Hej tack för ett bra inlägg fortsätt så :9