juli 19, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

En miljöfokuserad samarbetspartner för dagligvaruhandeln

Inom dagligvaruhandeln är företaget Steamwash Sverige AB en framåtlutad och miljöfokuserad partner när det handlar om miljövänlig rengöring. Steamwash rengör kundvagnar, kundkorgar, pantkärl och kyldiskar men utför också fasadtvätt och klottersanering. Man gör det med hjälp av överhettad vattenånga som är både skonsam mot miljön och innebär minimal vattenåtgång. Steamwash säljer även sina egna framtagna kundvagnar, SweCart, som noga utvecklats för att klara av vårt nordiska klimat.

– Vi jobbar uteslutande med överhettad vattenånga, vilket är synnerligen skonsamt mot miljön. Det innebär att vi inte behöver några rengöringsmedel, men också att vattenåtgången blir minimal. Faktum är att vi bara förbrukar ungefär 20 liter vatten om dagen, vilket i vattenåtgång kan jämföras med två toalettbesök, berättar Robert Wakander.

Rikstäckande
Robert äger företaget tillsammans med kollegan och bästa vännen Peter Larsson. Steamwash bildades 2015 och sysselsätter idag, utöver de båda, ytterligare tio personer, fördelade mellan huvudanläggningen på Televägen i Kristinehamn och filialen i Halmstad. Från de båda orterna servar man de största kunderna från dagligvaruhandeln, alltid genom att utföra sina tjänster på plats hos sina kunder.
– Vårt upptagningsområde sträcker sig över hela södra och mellersta Sverige, men vid större uppdrag även i de norra delarna. I april flyttar vi vårt lager från Halmstad till Kristinehamn, vilket kommer stärka bolagets profil som ett genuint Kristinehamnsföretag ytterligare, upplyser Robert Wakander.
Han berättar att även företagets miljöprofil kommer att förstärkas framöver då man nu har börjat fasa ut sina fossildrivna servicebilar och ersätta dem med bilar som drivs med förnyelsebar el.
– Redan i år räknar vi med att hela vår fordonsflotta kommer att drivas av ren, förnyelsebar el, säger Robert.

SweCart kundvagnar
2017 påbörjade man i Steamwash Sverige även en ny satsning, vilken innebar lansering av ett eget varumärke av kundvagnar, SweCart. Kundvagnarna utrustas som standard med hjul av slitstarkt TPR-gummi med dubbla svänglager, och chassit som tillverkats i förzinkat stål med dubbla ytbehandlingar. Detta ger vagnarna de absolut bästa förutsättningarna att klara av det nordiska klimatet på bästa sätt. Utöver kundvagnar började Steamwash även erbjuda kundkorgar, kundvagnsgarage och lagervagnar. Det har bidragit till att bolagets omsättning kraftigt har ökat år efter år sedan starten, vilket föranleder Robert Wakander att se ljust på företagets framtid.
– Vi har många positiva förändringar på gång. Vi står för ett koncept som ligger helt rätt i tiden och räknar därför med fortsatt expansion även till de övriga nordiska länderna. Det kommer bland annat att innebära att vi måste bredda vår personalstyrka.

Intervju: Axel Eriksson