december 11, 2024

En kyrka i samklang med sin tid

Många upplever att synen på Svenska kyrkan förändras i takt med ett växande intresse för människan och existentiella frågor. Kyrkan utgör alltmer ett tydligt stöd i människors vardag, en garant för kontinuitet, trygghet och förtroende, och är således en viktig del av det lokala samhället. Det gäller inte minst i Helsingborg.

Vi träffar Kristian Lillö, kyrkoherde i Helsingborg sedan 2018, men med en resa inom kyrkan som började långt tidigare. Redan som 30-åring blev han kyrkoherde och har sedan dess haft olika ledande positioner inom kyrkan, både i Sverige och utomlands.
– Jag började som präst 1983 i Veberöd och har sedan dess haft förmånen att verka i olika delar av landet, samt en period i Liverpool, berättar han.
Lillös väg till prästyrket började redan som ung, när han fann en stark trygghet i tron.
– Under min konfirmationstid blev det tydligt för mig att den trygghet jag kände i livet hade en djupare andlig dimension. Det var en bekräftelse på den tillit jag redan hade till verkligheten, säger han.
Denna trygghet och tillit har varit en ledstjärna för Lillö i hans arbete inom kyrkan. Han betonar vikten av att kyrkan, som en del av civilsamhället, arbetar för att främja värden som nåd, öppenhet och gemenskap.
– Vi ser oss som en del av samhället och jobbar med tydliga övertygelser, till exempel att alla är välkomna till kyrkan precis som de är, och att vi är en förändringsmotor.

Diakoni
Kristian Lillö framhåller att diakoni är en central del av Svenska kyrkans verksamhet och beskriver hur kyrkan arbetar proaktivt, aktivt och reaktivt för att hjälpa människor i såväl Helsingborg som runt om i världen.
– Proaktivt erbjuder vi sommarjobb åt ungdomar och anordnar familjeläger där barn och unga kan få lära känna varandra och få en mer meningsfull fritid, berättar Kristian.
Kyrkan har också ett nära samarbete med kommunen och andra lokala aktörer. Genom att nätverka kan kyrkan, menar Kristian, fungera som en röst för de mest utsatta i samhället och bidra till att samhällskroppen hålls samman.
– Vi vill kunna ge det livsmod människor behöver, samtidigt som vi stärker banden mellan olika samhällsaktörer. Dessutom inbjuder vi till undervisning och fördjupning i tron och till olika slags samtals- och sorgegrupper, sinnesrogudstjänster och konserter.

Stöd och samverkan
En annan viktig del av Svenska kyrkans arbete är samverkan med olika organisationer och projekt. Lillö lyfter fram samarbetet med Hela Människan med lokal på Söder och deras arbete som stärker människor och minskar deras utsatthet.
– Vi ger också ekonomiskt stöd till OV Helsingborgs projekt Handboll och Skola, alltså handboll och läxhjälp i politiskt eftersatta områden. Verksamheten når ut till hundratals Helsingborgsbarn varje vecka och vi bidrar med medel för att OV ska fortsätta sitt ständigt expanderande arbete, säger han.
Han betonar vikten av interreligiös dialog för att skapa respekt och förståelse mellan olika trosinriktningar.
– Här i Helsingborg finns en interreligiös grupp där representanter från olika religioner möts och diskuterar aktuella frågor. Det är genom dessa samtal vi kan undvika spänningar och bygga ett mer inkluderande samhälle, säger Kristian Lillö.
Kristian berättar att undersökningar visar vikten av människors positiva kännedom om Svenska kyrkan och att trovärdigheten är väldigt viktig för många. Det är därför kyrkan arbetar med de stora frågorna i vår tid, säger Kristian.
– Vi gör det till exempel miljömässigt genom att vi har fasat ut fossila energikällor och maskiner.

Global samverkan
Avslutningsvis ger Kristian Lillö några exempel på pastoratets globala samverkan och nämner då att pastoratet har en stipendiefond för 40 kvinnliga mastersstudenter i Etiopien, bidrar med 24 mentorer för 2 000 unga mammor i Addis Abeba och står bakom både förskola och yrkesskola där.
– Från och med september 2024 har vi ett samverkansprojekt med Hope for Children och Chencha kommun i Etiopien. Projektet innebär att driva en plantskola, samt förse Chencha med unga träd som planteras för att motverka effekterna av CO2-utsläpp, markerosion och risk för översvämning. Det är ett projekt som leder till ökad biologisk mångfald. Dessutom driver vi sedan länge genom en av våra tre församlingar, Maria församling, barnbyprojektet Hutano i Zimbabwe, avslutar Kristian stolt.

Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Örjan Persson