maj 19, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

Bygg- och industrisektorns totalleverantör av ställningar, väderskydd och hissar

När bygg-, industri- och infrastruktursektorn i Sverige står inför stora och komplicerade utmaningar är det ofta Libergs som kontaktas. Libergs är en totalleverantör av ställningar, väderskydd och hissar och erbjuder helhetslösningar – från kalkyl till transport och montage.

Libergs Sweden AB bildades redan under 1980-talet av ställningsbyggaren Kenneth Liberg. Sedan dess har bolaget, som idag sysselsätter cirka 400 personer på tio depåer från Sundsvall i norr till Helsingborg i söder, utvecklats till en av landets ledande totalleverantörer av ställningar, väderskydd och hissar till kunder inom bygg-, industri- och infrastruktursektorn i hela Sverige.
Ett 20-tal av företagets anställda utgår från depån på Exportgatan på Hisingen, där vi träffar regionchef Fredrik Jensen som berättar att Libergs vänder sig till kunder i framför allt bygg-, industri- och fastighetsbranschen, men även till privatpersoner. För Libergs är ingen förfrågan vare sig för liten eller för stor, alla i behov av en byggställning är välkomna att kontakta företaget som även erbjuder väderskydd, något som inte minst kommunerna ofta ställer krav på.

Helhetslösningar
Libergs står för helhetslösningar kring allt från kalkyl till transport och montage. I det breda utbudet finner vi såväl fasadställningar och industriställningar som specialställningar och stämpställningar. Företaget arbetar med byggställningar från Layhers som är en världsledande aktör i sammanhanget. Layhers ställningar håller mycket hög kvalitet och är både flexibla och lätta att montera.
– Vi kan erbjuda ställningar för de flesta behov och förfogar även över specialställningar till bland annat broar, hängen och lasttorn med hög belastningsgrad. Vårt breda koncept innebär att våra ställningar dagligen möjliggör ett säkert och flexibelt arbete på en mängd arbetsplatser i Sverige, inte minst i samband med komplicerade projekt, upplyser Fredrik Jensen.
Bland kunderna märks flera av de stora bygg- och anläggningsföretagen, bland andra NCC, Skanska, Bygg & Konsult, Johns Fasad, Veidekke, Peab, Serneke och solpanelsföretaget Cesol. Libergs har levererat och monterat ställningar till en mängd intressanta projekt i regionen, bland annat när man under fjolåret hjälpte Sjöfartsmuseet att montera lyftbalkar och ställning i samband med att museet skulle lägga in tunga stenar i sitt nya akvarium. Här framhåller Fredrik projektledaren Johan Gustavsson som var en värdefull och uppskattad resurs i det projektet.
– Ett pågående projekt är BRF Ciseron vid Järntorget där vi bland annat monterar ställning 40 meter upp i luften. Ett annat utförs på uppdrag av Veidekke för vilka vi reser ställningar till en mängd bostadshus i Hills villastad i Göteborg, berättar Fredrik Jensen.

Kompetens och säkerhet
Fredrik tillträde sin tjänst som regionchef på Libergs i början av januari 2022.
– Mitt första intryck var att det rör sig om ett starkt och konkurrenskraftigt bolag där man ställer höga krav på medarbetarnas kompetens och samtidigt lägger ett stort fokus på säkerhet, säger Fredrik som vid sin sida har Fredrik Dmytro Purdik.
Han är arbets- och projektledare som nyligen blev certifierad av ställningsföretagens branschorganisation STIB, vilket är viktigt då många av de stora byggföretagen enbart anlitar STIB-certifierade samarbetspartners.
För att klara av fortsatt expansion letar Fredrik aktivt efter nya montörer och lärlingar som är nyfikna på att prova på något nytt.

Intervju: Axel Eriksson
Text: Örjan Persson