juni 15, 2024

Mekanisk bearbetning med kvalitet och precision

I WS Mekaniska är begränsningarna få. Företaget är en välrenommerad leverantör av högprecisionskomponenter av olika storlekar och komplexitet. Med en modern och ändamålsenlig maskinpark, i kombination med kompetenta medarbetare, kan WS Mekaniska alltid ta fram produkter och lösningar som anpassas helt efter kundernas önskemål.

Vi träffar Kenneth Köhalmi som sedan slutet av 2021 är VD för Eslövsbaserade WS Mekaniska AB, ett företag med anor från 1960. Företaget, vars anläggning ligger på Grävmaskinsvägen,sysselsätter 15 anställda med fokus, kunnande och kompetens kring mekanisk bearbetning. ”Vi gör din del”, lyder företagets slogan.
– Vi svarvar, fräser och monterar, men kan även jobba med gnistning och femaxlad koordinatmätning. Vi arbetar i de flesta förekommande material, det blir mycket aluminium, rostfritt, SMO och mässing, och ofta ikläder vi oss en rådgivande roll i samband med att en ny detalj ska produceras, berättar Kenneth.
Han förklarar att WS Mekaniska har nischat sig som en fåstycksleverantör men till viss del även utför serietillverkning, vilket ofta innebär att de måste balansera produktionen och jobba flexibelt.

Löpande investeringar
Sommaren 2023 förvärvade WS Mekaniskas ägare 70 procent av Malmöbaserade Abes Verktyg & Mekaniska AB. Sedan dess jobbar de båda bolagen tätt tillsammans – ett samarbete de vill utveckla ännu mer framöver. Abes Mekaniska arbetar med lite mindre detaljer än vad WS Mekaniska gör. WS Mekaniska är å sin sida en expert på mer komplexa detaljer.
Företagets kunder står att finna inom många olika branscher, inte minst inom den marina branschen, förpacknings-, medicin-, livsmedels, fordons- och gruvindustrin. För att möta sina kunders behov investerar de kontinuerligt i maskinparken – senast i oktober då de införskaffade fleroperationsmaskinen Integrex från Mazak, som ökar verksamhetens möjligheter att serva kunderna med komplexa och prisvärda produkter. De har även investerat i en ny flatbäddsfräs med vakuumbord, en Datron M8Cube, med vilken de kan bearbeta aluminium och plaster effektivt.

Satsar på personalen
I WS Mekaniska satsar de på personalen som utbildas både internt och externt. Kompetensförsörjningen är, menar Kenneth Köhalmi, en stor utmaning och han beklagar därför beslutet att lägga ned industriprogrammet i Eslöv.
– Jag hoppas att det kommer tillbaka, säger Kenneth och fortsätter:
– Många har idag en felaktig bild av industrin, där man numera har ett mycket större fokus på arbetsmiljö, ergonomi och säkra lyft. I samarbete med Hermods i Malmö välkomnar vi LIA-elever och har just nu en person därifrån på plats hos oss, vilket känns väldigt roligt, säger Kenneth.
Han säger att företaget i dagsläget inte söker aktivt efter nya medarbetare, men låter samtidigt hälsa att personer med erfarenhet av svarvning med Integrex-maskiner gärna får höra av sig.

Intervju: Axel Eriksson
Text: Örjan Persson