april 19, 2024

Rejäla rullbord tillverkade i Sverige

Nyblads AB startade som enskild firma 1976 och är idag specialiserade på arbetsbord i olika utföranden. Alla produkter är tillverkade i Sverige och är byggda för att hålla länge; än idag har man kunder som hör av sig för att de behöver nya hjul till bord de köpte för 30 år sedan.

Året var 1976 när Leif Nyblad grundade företaget som de första åren hette Nyblads El & Mek. Leif byggde upp sin verksamhet långsamt men säkert och gjorde om bolaget till ett aktiebolag 1986, då under namnet Nyblads i Västerås AB.
– Under många år var det bara jag och mina föräldrar, men under 2010 tog det verkligen fart. Idag har vi åtta anställda, berättar Jörgen Nyblad, Leifs son, som är VD och delar ägarskapet av Nyblads AB med sina föräldrar.

Jörgen jobbade i familjeverksamheten under loven under uppväxten. 2001 var han färdigutbildad miljöingenjör, men just som han tog sin examen inträffade en lågkonjunktur, så då började han jobba i familjeverksamheten på heltid. Detta är ett beslut han aldrig har ångrat.
– Det roligaste med det här jobbet är att driva projekt långsiktigt. Jag har gjort detta i över tjugo år nu och kommer nog göra samma sak tills jag går i pension, säger han.

Rejäla rullbord
På 80-talet började verksamheten tillverka rullbord och vagnar.
– Vårt signum blev att bygga robusta saker som håller över tid. På 80-talet var vår slogan ”Rejäla rullbord”. Mina kompisar skrattade åt den sloganen, men det ligger något i det. Vi får fortfarande samtal från kunder som kan säga att de köpte bord av oss 1992 och nu bara behöver nya hjul, berättar Jörgen.

Idag tillverkar Nyblads AB även exempelvis höj- och sänkbara bord, eldrivna bord och plockvagnar och hyllvagnar. Man kan även utföra legotillverkning där produkten anpassas efter kundernas önskemål. All tillverkning äger rum i Sverige. Detta faktum är mer värdefullt nu än någonsin.
– Allt fler vill ha sina leverantörer nära, särskilt med tanke på omvärldsläget, som resulterar i störningar i de globala leveranskedjorna, säger Jörgen.

Det har alltid varit gynnsamt för Nyblads AB att vara baserade i just Västerås, som erbjuder gott om logistikmöjligheter. Försäljningen sker genom postorderföretag och återförsäljare i Finland, Sverige och Norge. Majoriteten av försäljningen går till svenska företag som verkar internationellt.
– Under mitten av 2000-talet introducerade vi Silverline-borden, våra höj- och sänkbara bord för handel och industri. Det är mycket dem vi lever på, säger Jörgen.

Stabilitet
Nyblads AB har alltid varit måna om stabilitet på alla plan i företaget. Medarbetarna trivs väldigt bra i företaget; den enda gången man har tappat en anställd var när en medarbetare gick i pension.
– Vi har även alltid strävat efter att använda egna pengar och har inte behövt äska pengar på annat håll, vilket har varit en trygghet, säger Jörgen.

Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Andreas Ziegler