juli 19, 2024
ENERGI NYHETER

Traineer på Vattenfall:
”Det är här möjligheterna och utmaningarna finns”

Matilda Haikola och Benjamin Nestorovic som berättar om sin första tid på Vattenfall Eldistribution.

Möt Matilda Haikola och Benjamin Nestorovic som berättar om sin första tid på Vattenfall Eldistribution och året som trainee. Idag är de två av våra tusen klimathjältar som jobbar med dagens energisystem och morgondagens lösningar.

Matilda Haikola och Benjamin Nestorovic började jobba på Vattenfall Eldistribution hösten 2020 och parallellt med det började de även som två av 19 traineer på Vattenfalls internationella traineeprogram. Nu är traineeåret slut och vi möter Matilda och Benjamin för att höra om deras intryck från året som gått och vad det var som lockade dem till Vattenfall från början.
– Jag studerade hållbar energiteknik och insåg att allt fler pusselbitar inom energiomställningen börjar falla på plats men att det nu är elnätet det hänger på för att allt ska fungera. Det är här både möjligheterna och utmaningarna finns och därför lockade tjänsten hos Vattenfall Eldistribution så mycket, säger Benjamin.
Matilda läste industriell ekonomi och skrev sitt ex-jobb om kapacitetsbristen och fick genom det en större insyn i elnätets utmaningar.
– Det lockade verkligen att få vara en del av både utmaningarna och lösningarna. Det är en bransch där det kommer att hända otroligt mycket så därför sökte jag mig till Vattenfall Eldistribution, säger Matilda.

Rotationsprogram
Traineeprogrammet är uppbyggt så att deltagarna har sina ordinarie tjänster och parallellt med det deltar de i olika events tillsammans med de andra traineerna. På köpet kommer ett utökat nätverk, både bland de andra traineerna men även inom andra delar av organisationen. Som en del av traineeprogrammet får de även chansen att delta i ett rotationsprogram där de får möjlighet att arbeta inom andra delar av Vattenfall.
– En stor fördel med att börja anställningen med ett traineeår har varit det breda kontaktnät jag fått redan från start. Det är en bra grund och har gett ett nätverk av människor att bolla med och utan traineeprogrammet hade det tagit längre tid att bygga, förklarar Matilda.
Att komma som ny på jobbet mitt under en pågående pandemi är så klart en annorlunda start men båda tycker ändå att det har fungerat med de events som ordnats under året.
– Det är kul att ha fått stöd från organisationen att delta och engagera sig i de aktiviteter som traineeprogrammet erbjudit. Trots att tempot är högt inom det egna uppdraget har jag alltid uppmuntrats att ta tid och delta i de olika eventen som arrangerats, säger Benjamin och får medhåll från Matilda.

”Framåtblickande”
Idag arbetar Benjamin på Vattenfall Eldistributions strategiavdelning med flexibilitetsfrågor, bland annat som projektledare för ett projekt som analyserar behovet av flexibilitet i bolagets regionnät. Matilda arbetar i ett team vars fokus ligger i att stötta och driva IT- och verksamhetsutvecklingsprojekt. Just nu lägger hon större delen av sin tid på att leda ett projekt som ska utveckla och förbättra kundresan.
– Mina förväntningar var att komma in i ett företag där det händer mycket och det har förverkligats. Det är kul att det är så framåtblickande, vi har ett långsiktigt mål och tillsammans tar vi fram lösningarna för hur vi ska nå dit, säger Benjamin.
– Vattenfalls hållbarhetsfokus var en av de saker som lockade mig att söka jobbet. Det är viktigt för mig och mina höga förväntningar på hur vi arbetar med hållbarhetsfrågor har införlivats, säger Matilda.

Källa: Vattenfall