maj 19, 2024
ENERGI

ABB lanserar världens snabbaste billaddare

Konceptbild för laddningsstation av ABB.

ABB lanserade nyligen en innovativ allt-i-ett-laddare för elfordon som tillhandahåller den snabbaste laddningsupplevelsen på marknaden. Den kan leverera tio mils räckvidd på mindre än tre minuter och är den enda laddaren som utformats särskilt för att ladda upp till fyra fordon samtidigt.

ABB:s nya Terra 360 är en modulär laddare som kan ladda upp till fyra fordon samtidigt med dynamisk eldistribution. Det innebär att förarna inte behöver vänta om någon annan redan håller på att ladda sin bil. De parkerar bara vid ett annat uttag. Den nya laddaren har en maximal uteffekt på 360 kW och kan ladda en bil helt på max 15 minuter, vilket tillgodoser behoven hos många elbilsförare, oavsett om de behöver snabbladdning eller vill fylla på batteriet medan de är inne och handlar.
– Myndigheter runt om i världen beslutar om regler som gynnar elfordon och laddningsnätverk för att bekämpa klimatförändringarna, så efterfrågan på laddinfrastruktur för elfordon, i synnerhet laddstationer som är snabba, smidiga och enkla att hantera, är större än någonsin, säger Frank Muehlon, chef för ABB:s e-mobilitetsdivision.
– Terra 360 har laddalternativ som tillgodoser en mängd olika behov och är nyckeln för att tillgodose det behovet och snabba upp anammandet av e-mobilitet globalt.
Theodor Swedjemark, ABB:s globala kommunikations- och hållbarhetschef:
– Det är en spännande dag för ABB, som i egenskap av global ledare inom snabbladdning av elfordon spelar en viktig roll för att möjliggöra ett samhälle med låga koldioxidutsläpp. Vägtransporter står för nästan en femtedel av de globala koldioxidutsläppen, så e-mobilitet är avgörande om vi ska uppnå klimatmålen i Parisavtalet. Vi kommer också att föregå med gott exempel genom att konvertera hela vår fordonsflotta på över 10 000 fordon till utsläppsfria fordon.

Många fördelar
Terra 360 blir tillgänglig i Europa från slutet av 2021 och i USA, Latinamerika, Asien och Stilla havsområdet under 2022 och är utformad med tanke på elbilsförarnas dagliga behov och förväntningar. Terra 360 drar nytta av de stora fälterfarenheterna hos ABB E-mobilitys stora installerade bas och tillhandahåller både snabbhet och smidighet tillsammans med komfort, användarvänlighet och en välbekant känsla.
Det innovativa belysningssystemet guidar användaren genom laddprocessen och visar laddstatus för elbilsbatteriet och återstående tid innan en optimal laddsession är avslutad. Världens snabbaste elbilsladdare är också rullstolsanpassad och har ett ergonomiskt kabelhanteringssystem som gör att förarna snabbt och enkelt kan plugga in bilen.

Fullt konfigurerbara
Förutom att betjäna privata elbilsförare vid bensinmackar, butiker och centrumanläggningar kan Terra 360-laddarna också monteras på företagsanläggningar för att ladda firmabilar, skåpbilar och lastbilar. Detta ger ägarna flexibilitet att ladda upp till fyra fordon under natten eller ge dem en snabb påfyllning under dagen. Eftersom Terra 360 inte tar mycket plats kan laddarna installeras på små depåer eller på parkeringsplatser där marken är dyr.
Terra 360-laddarna är fullt konfigurerbara. Kunderna kan skräddarsy utseendet för att visa upp sitt varumärke med olika folier eller byta färg på lysdiodsbanden. Det går också att montera en integrerad 27-tumsreklamskärm för uppspelning av video och bilder.

Källa: ABB