juli 19, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

Snabb expansion för bemanningsbolag i transportbranschen

Medarbetare på Prostaff vid dator med två skärmar.

För fem år sedan startade Henrik Lynghammar bemanningsföretaget Prostaff. Idag finns företaget i Torslanda och Staffanstorp och har 30 anställda, varav de flesta är chaufförer. Henrik har inga planer på att sluta expandera. Prostaff är ständigt på jakt efter duktig personal och även bemanningsföretag till salu.

Henrik Lynghammar kommer från en affärsdriven familj. Hans pappa ägde ett transportföretag och senare ett bemanningsföretag, där Henrik jobbade. Efter att ha samlat på sig erfarenhet under flera år, både på sin pappas företag och andra företag, startade Henrik Prostaff 2016 som enskild firma. Redan året därpå gjorde han om företaget till aktiebolag. 2018 köpte han upp Bergums service, som låg i Sävedalen och hade 10 anställda. Detta innebar att han ökade företagets omsättning med 890% på ett år. Detta skulle bli första steget i en dundrande expansion. Innan Henrik startade Prostaff jobbade han på Kallebäcks transporter, där han träffade Per-Anders Vinberg, som han senare anställde som vice-VD. Per-Anders flyttade hem till Staffanstorp, där Prostaff har ytterligare ett kontor idag.
– Idag har vi nått upp till full kapacitet, men jag sitter inte nöjd i båten, utan vill fortsätta utveckla företaget och expandera, säger Henrik.

Levererar kompetens
Prostaff jobbar med bemanning och rekrytering, mestadels inom transport, men även inom industri och verkstad. Samtidigt tvekar man inte att hitta kompetenta människor inom andra yrkesgrupper. Det viktigaste är att personalen man hyr ut och rekryterar är just kompetent. Prostaffs motto är ”Deliveringcompetence”. Många av de anställda är chaufförer i transportbranschen. Henrik försöker hitta förare som har jobbat på olika åkerier, då olika åkerier har olika rutiner. Detta gör det enklare att hitta rätt förare för rätt företag. Detta är något Henrik håller stenhårt på.
– Det är detta som har gjort att vi har växt så snabbt. Det har hänt att kunder har blivit arga för att vi inte kan skicka folk. Men jag väljer att avstå från att skicka fel folk. För gjorde jag det skulle allt raseras snabbt, förklarar Henrik.

Nytt folk, nya företag och nya möjligheter
Dessa principer har gett Prostaff ett väldigt gott rykte i branschen, vilket har lett till att man idag jobbar med välkända transportföretag som Schenker, DHL, Dagab och Berendsen. Under 2022 sker ytterligare en expansion, då ett nytt kontor kommer öppnas i Helsingborg, som kommer täcka bemanningsbehov från Ystad och Trelleborg i söder och upp till Halmstad. Inom en femårsperiod vill man även öppna kontor i Stockholm, Småland och Örebro. Det är en spännande resa som Prostaff har framför sig. Nyckeln till lyckade expansioner är att fortsätta hålla på principen om att välja rätt folk för rätt företag, men även att köpa upp bemanningsföretag som vill vara med på den spännande resan.
– Vi söker ideligen kompetenta lastbilschaufförer och övrig personal, men även bemanningsföretag som är till salu som vi kan samarbeta med, säger Henrik.

Intervju: Lars Nordin
Text: Andreas Ziegler