juli 19, 2024

Nya utmaningar för välrenommerade revisorer

Baker Tilly © Peter Kroon

Baker Tilly MLT har sysslat med revision, redovisning och rådgivning sedan 1980. I och med att revisionsplikten har slopats, är det många företagare som undrar om de ens behöver en revisor, men på Baker Tilly sysslar man minst lika mycket med rådgivning som med revision och redovisning; många gånger fungerar man som ett ovärderligt bollplank åt sina kunder.

I Malmö träffar vi Anders Molin på Baker Tilly MLT. Han är en person med många titlar. Inom sin organisation bär han titeln kontorschef och byråchef, men han brukar presentera sig som delägare och auktoriserad revisor när han träffar nya kunder. Byrån har en lång historia.
– Byrån har funnits sedan 1980 och har alltid varit densamma, men vi har varit en del av olika nätverk genom åren. Vi har varit Baker Tilly sedan 2010, berättar Anders, som har arbetat på byrån sedan 2008.

Baker Tilly sysslar med revision, redovisning och rådgivning och är uppdelad i olika byråer och kontor över hela landet. Byrån, Baker Tilly MLT, som Anders jobbar på finns i Malmö, Lund, Trelleborg och Göteborg.

En dynamisk verksamhet
För den oinvigde kan revision verka som ett tillbakadraget arbete, där man sitter bakom ett skrivbord och tittar på siffror. Detta stämmer inte. Verksamheten på Baker Tilly är ett väldigt bra exempel på detta.
– Det är ett väldigt socialt yrke. Själv tycker jag att det är väldigt inspirerande att få träffa entreprenörer och se deras driv. Våra kunder är jordnära egenföretagare som brinner för sina företag. Att jobba med den typen av uppdrag och människor är verkligen stimulerande, säger Anders.

På Baker Tilly har man en platt organisation, vilket har flera fördelar. För det första får varje medarbetare både stor frihet och stort ansvar.
– Istället för att enbart vara delaktiga i delar av projekt, får våra medarbetare vara med och se helheten. Det gör både att de får en snabb inblick i verksamheterna och att de har möjlighet att lära sig av entreprenörer som brinner för sina företag, säger Anders.

En annan fördel med den platta organisationen är att den främjar en god företagskultur.
– Vi har en kultur där kollegorna är som en familj. Det är något jag uppskattar och trivs väldigt bra med själv, säger Anders.

Nya utmaningar
Precis som alla andra företag som är verksamma inom revision och redovisning, arbetar Baker Tilly aktivt med att ta sig an utmaningar som uppstår när lagar och regler ändras. En av utmaningarna man arbetar med är effekterna av att revisionsplikten slopades.
– Slopandet av revisionsplikten för alla aktiebolag har gjort att kundernas syn på revision har ändrats. En viktig utmaning som vi arbetar med är att övertyga den nya generationens företagare om vikten av en auktoriserad revisor, berättar Anders.

Anders fortsätter med att berätta att det finns många fördelar med att ha en auktoriserad revisor. För det första behöver företagare inte oroa sig för att de missar något rörande ekonomin, eftersom revisorn ser till att alla lagar och regler följs. Anders pratar återigen om de sociala aspekterna av revisorns arbete för att förklara var han tycker att det största värdet finns.
– Sitter man exempelvis som ensam ägare på ett bolag har man kanske ingen att bolla sina tankar med. Det är många företagare som finner en stor trygghet i att ha ett bollplank i form av en revisor, säger Anders.

Intervju: Wilhelm Walaker
Text: Andreas Ziegler