oktober 11, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

Götalands minsta kommun har stora ambitioner

En cykel på en klippa vid en sjö i Ydre kommun.

Ydre kommun är den, till invånarantalet, minsta kommunen i Götaland. Frågan är hur länge till den kommer vara det. För den lilla kommunen bygger för att växa. Man har redan gjort stora satsningar på bland annat sina skolor och sitt kulturliv och har ett antal byggprojekt på gång.

Ydre kommun är Götalands minsta kommun, med sina runt 3 700 invånare. Som i många småstäder är det en stad där många känner varandra. Förra året fick Ydre kommun en ny kommunstyrelseordförande i Elisabet Hagström. Hon är ett välbekant ansikte för många av kommunens invånare, då hon har jobbat på akuten i tjugo år. För fem år sedan trappade hon ner i tjänst för att ge mer tid åt politiken.
– Jag jobbar fortfarande 20 % som sjuksköterska på vårdcentralen, som ligger vägg i vägg med kommunhuset, säger Elisabet, som bokstavligt talat tar pulsen på sina väljare.

En kommun som utvecklas
Ydre kommun utvecklas ständigt. Just nu har man ett VA-projekt på gång. Det första steget för VA-konsulterna är att skissa upp en översikt över hur de ska lösa alla svårigheter de kommer stå inför på grund av kommunens krokiga vägar. Kommunen har även tre stora bostads- och tomt-projekt på gång. I Dalbylandet, som har strandnära tomter, är man nästan färdig med byggandet av bryggor, badplatser och 24 hus med lägenheter. I Bianäset håller man på med en detaljplan för att frigöra 20 tomter, ett arbete som inleds med geologiska undersökningar av området.
– Idag har vi runt 45 tomter till salu runt hela Ydre. Vi behöver plats, för på somrarna dubblas befolkningen, då vi är en riktig sommarstad, säger Elisabet.

De yngsta och äldsta
Ydre kommun har gjort stora satsningar på sitt kulturliv. Det finns en kulturverkstad, ett kulturcentrum och även Kulturskolan. För att uppmuntra ungdomar att utveckla sina konstnärliga sidor, sponsrar kommunen ungdomar med avgiften till Kulturskolan. Man gör även stora satsningar på sina yngsta invånare. Ydre kommun har utmärkta skolor, och har till och med vunnit priser för bästa prestation (baserat på budget). Man har klarat många av utmaningarna när det kommer till skolan tack vare eldsjälar i kommunen. Resten av utmaningarna har man klarat tack vare skolskjuts i offentliga handlingar. Även kommunens äldsta invånare ska få en liten uppgradering inom kort, då man kommer renovera Solängens äldreboende.
– Vi kommer även göra om storköket som ligger i Solängens lokaler och som tillagar skolmaten och maten som går till äldreomsorgen, säger Elisabet.

Alla kan påverka
En av de största styrkorna med att bo i en liten kommun är att befolkningen kan påverka vad som händer i kommunen enklare än man kanske kan i större kommuner. När barnen i kommunen ville ha en ny fritidsgård, kunde de göra sina röster hörda, vilket gjorde att kommunen byggde en ny fritidsgård. Andra gånger är det invånarna själva som tar initiativ och investerar i sin kommun.
– Det fina med Ydre är att befolkningen är så engagerade i föreningslivet och är med och sponsrar, vilket bland annat gjort att vi nu har tre padelhallar, berättar Elisabet stolt.

Intervju: Oliver Malm
Text: Andreas Ziegler