juli 19, 2024

Freja växlar upp för ökad tillväxt efter lagförslag om ID-plånbok

Freja eID Group AB inleder nu nästa fas i utvecklingen av sin ID-plånbok och internationella ID-plattform. Detta efter att det nu finns ett lagförslag på plats som föreslår att Sverige kommer att tillåta privata utfärdare av digitala identitetsplånböcker, även kallade EU Digital Identity Wallet, enligt den nya EU-förordningen.

Utredningen om en säker och tillgänglig digital identitet överlämnade måndagen den 17 juni 2024 sitt slutbetänkande till civilminister Erik Slottner. I oktober 2023 lämnades ett delbetänkande som bland annat föreslog att Freja och andra statligt godkända e-legitimationer ska bli obligatoriska för alla offentliga och offentligt finansierade e-tjänster.
I slutbetänkandet, som nu lämnats till regeringen, inkluderas förslag om hur EU-förordningens krav på digitala identitetsplånböcker ska utformas. Varje medlemsstat måste tillhandahålla minst en ID-plånbok och regeringens utredare föreslår att Sverige tillvaratar möjligheten att certifiera digitala identitetsplånböcker från privata aktörer.

Fler funktioner
Freja har sedan många år utvecklat sin e-legitimation i riktning mot att bli en ID-plånbok. Redan idag har Freja de flesta av de funktioner som EU:s identitetsplånbok förväntas ha, såsom att låta användaren dela data, attribut och intyg med samtycke, visa ett digitalt ID-kort, lägga till tjänstelegitimationer och identifiera sig digitalt över landsgränserna. Som en certifierad EU-plånbok kommer användarna få tillgång till fler funktioner, som att exempelvis lägga till sitt körkort i Freja.
Utöver att utveckla den egna ID-plånboken enligt den nya EU-standarden kommer också tekniken tillhandahållas som en plattform på vilken såväl statliga som privata aktörer inom EU kan bygga nationella identitetsplånböcker och driva dessa under eget varumärke.

Johan Henrikson, vd Freja eID Group kommenterar:
– Vårt vägval att utveckla en inkluderande, internationell ID-plånbok i stället för en begränsad nationell e-legitimation har visat sig vara helt rätt. Nu har vi på mindre än ett år fått två lagförslag som ger oss helt fantastiska förutsättningar att växla upp Frejas tillväxt, både med vår produkt i Sverige och vår internationella plattform.

Källa: Freja eID Group