juli 19, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

Legotillverkare med tydliga mål och stor kapacitet

NMP Lego i Vittsjö är en legotillverkande verkstad med lång branscherfarenhet, korta ledtider och förmånliga priser. Tack vare en mångsidig maskinpark kan man tillverka allt från detaljer till vagnar som används inom sjukvården till målburar för SHL.

Nicklas Johannesen, Måns Stigevi och Peter Johnsson har alla lång erfarenhet av legotillverkning och träffades på jobbet för ett antal år sedan. Efter att ha jobbat tillsammans under en längre tid visste man hur man kompletterade varandra. 2015 bestämde sig trion för att starta en egen verksamhet, som fick namnet NMP Lego. Den legotillverkande verkstaden arbetar bland annat med laserskärning, bockning och svetsning. Man har kunder över hela landet. Då verksamheten ligger i Vittsjö utanför Hässleholm finns dock de flesta kunderna i södra Sverige. Man gör allt från enstycksproduktioner till stora serier och har oftast korta ledtider.
– Vi har förmånliga priser, vilket delvis är en följd av att vi äger våra lokaler, säger Nicklas.

Mångsidig maskinpark
NMP Lego har gjort stora investeringar i sin maskinpark. Här finner man bland annat svetsmaskiner, en kantpress och två fiberlasermaskiner från Bystronic på sex respektive tio kilowatt. En nyhet i maskinparken är en slip- och grad-maskin, med vilken man kan producera detaljer med en fin ytfinish. Utöver legotillverkning har NMP Lego även en egen produkt.
– Det är en pelletsbrännare som heter PellX. Den är mycket populär, säger Måns.

Med målen i sikte
NMP Lego kommer gärna in i projekt i ett tidigt skede. Tack vare sin långa erfarenhet kan man arbeta kreativt med kundernas ritningar för att få fram bästa möjliga slutresultat. Man har varit inblandade i många prestigeprojekt sedan starten 2015. Man har bland annat producerat detaljer till vagnar som används i det nya Karolinska sjukhuset i Stockholm. Sportintresserade människor har troligtvis sett åtminstone någon produkt producerad av NMP Lego, då de har tillverkat målburar till SHL och handbolls-EM i Danmark.
– Vi är riktiga målgörare, säger Peter och skrattar åt det interna skämtet.

Idag är man totalt nio medarbetare på NMP Lego. Man har redan investerat mycket pengar i både maskinparken och sin personal och ämnar fortsätta med det.
– Vi hoppas att vi kommer fortsätta växa långsamt men säkert i framtiden, säger Nicklas.

Intervju: Axel Eriksson
Text: Andreas Ziegler