juli 19, 2024
NYHETER

Svenskarna vill ta långsiktiga beslut för klimatet och den egna ekonomin

Sju av tio svenskar känner att de på egen hand kan bidra till att motverka klimatförändringarna. Men hälften tycker att sådana beslut kan vara svåra att fatta. Den klimatinvestering som flest svenskar vill genomföra är att installera solceller på sina tak. Det visar Vattenfalls Solindex för 2022.

Vattenfalls Solindex genomförs för femte året i rad. Undersökningen visar hur mycket solenergi som skulle kunna produceras årligen om alla småhus i Sverige hade solpaneler. Under 2021 hade det inneburit 10,9 miljarder kWh, vilket motsvarar elförsörjningen för alla småhus i hela Norrland samt i Sveriges tre största städer.
Förutom att sammanställa fakta om Sveriges solenergipotential har Vattenfall tillsammans med en psykolog och med hjälp av Sifo frågat svenskarna hur de tänker om beslut kring klimat och ekonomi.

Långsiktigt tänkande betalar sig
Närmare varannan svensk (48 procent) önskar att de hade lättare att ta beslut om investeringar som inte ger omedelbar effekt men är långsiktigt fördelaktiga för klimat och ekonomi. Sex procent säger att de gärna undviker sådana beslut då tanken gör dem stressade. Och en fjärdedel anser att de inte kan göra mycket som har positiv påverkan på klimatet.
– Vår hjärna prioriterar kortsiktighet eftersom det historiskt har hjälpt vår överlevnad. Det är kortsiktigt bekvämt för oss att överlåta ansvar till andra. Men det ger ingen varaktig belöning i form av att vi mår bättre som individer. Om vi bestämmer oss för vilka värden som är viktiga för var och en av oss blir varje beslut som vi tar i samklang med dessa värderingar en belöning. Då blir det enklare och mer attraktivt att göra egna förändringar – skaffa elbil, installera solpaneler eller annat, säger David Waskuri, leg psykolog på Sveapsykologerna.

Många vill ha solceller
Solceller toppar listan över vilka klimatinvesteringar svenskarna skulle vilja satsa på (57 procent). Hälften (49 procent) kan tänka sig att investera i en elbil och en tredjedel (37 procent) att bli mer självförsörjande.
– Med solceller kan du räkna med att sänka din elförbrukning med minst en tredjedel och du blir mer självförsörjande. I en osäker tid där mycket i omvärlden påverkar både vår vardag och ekonomi märker vi att allt fler ser solceller som en smart och långsiktig investering att satsa på. Det är glädjande för klimatet men innebär också att det är ett högt tryck på leverantörerna och att väntetiden kan bli längre än vanligt, säger Lasse Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall.

Dessa klimatåtgärder vill svenskarna helst genomföra:

  • Investera i solpaneler på mitt hus/bli mer självförsörjande på el – 57 %
  • Skaffa en elbil – 49 %
  • Bli mer självförsörjande (till exempel odla egna grönsaker) – 37 %
  • Byta kost för att minska klimatpåverkan (till exempel äta mindre kött) – 25 %
  • Bara resa kollektivt, gå eller cykla (till exempel till jobbet eller skolan) – 24 %
  • Byta till ett elavtal med bara fossilfri el – 22 %

Källa: Vattenfall