maj 19, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

Maskinkomponenter för både företag och privatpersoner

Eugen Wiberger AB är ett anrikt företag som har levererat maskinkomponenter till industrin sedan 70-talet. Nu gör man nya satsningar. Man har som mål att tredubbla sitt redan breda utbud och sedan oktober förra året har man öppnat en e-handel.
– Vi såg att det var dags att ta nästa steg, att utöka vår verksamhet med e-handel för att kunna erbjuda relevanta produkter till vettiga priser till ännu fler människor, säger Karl Lagerwall, VD på Eugen Wiberger.

Eugen Wiberger AB grundades 1975 och har sedan starten försett industrin med ett väldigt brett utbud av maskinkomponenter. Företagets rykte kan härledas till det faktum att man har mycket lojala medarbetare, som stannar på företaget i många år och därmed samlar på sig mer och mer erfarenhet och lär känna både kunder och leverantörer väldigt bra.
– Jag har jobbat här i tolv år. Och jag är en av dem som jobbat kortast tid här. Vi har flertalet medarbetare som har varit trogna i över 30 år, berättar Karl Lagerwall, som är företagets VD sedan en tid tillbaka.

Snabba leveranser
Eugen Wiberger är flexibla gentemot sina kunder. Kunder kan antingen beställa maskinkomponenter styckvis eller i större volymer.
– Något som är speciellt för oss är att vi ger våra kunder möjligheten att köpa våra produkter styckevis om så önskas, vilket inte är vanligt i vår bransch, säger Karl.

Kunderna finns över hela landet. Man vill inte att kunderna ska behöva vänta på sina produkter, så trots att man hanterar cirka 300 order om dagen, både små och stora sådana, skickas en order som inkommer före klockan 14.00 oftast samma dag.

Utökat sortiment
Eugen Wiberger har satsat mycket på att utveckla sin verksamhet den senaste tiden. En viktig del i denna utveckling är att gå från att ha 15 000 till 60 000 artiklar i sitt utbud.
– Det kommer göra oss mer konkurrenskraftiga och gör att vi kan erbjuda våra kunder ännu fler bra produkter, säger Karl.

För att effektivisera verksamheten har man även investerat i ett nytt skanningssystem för plocklagret.
– Det gör att det är enkelt för nya medarbetare på lagret att komma in i verksamheten. Det är även särskilt viktigt under toppar när vi tar in extrapersonal, säger Karl.

Ny e-handel
Eugen Wiberger har främst riktat sig till företag tidigare, men under åren har man även fått många förfrågningar från privatpersoner som vill köpa maskinkomponenter. I oktober förra året lanserade man därför en e-handel för framför allt företag men som också kan användas av privatpersoner.
– B2C-försäljningen har ökat med 550 %, trots att vi inte har haft en vidare aggressiv marknadsföringskampanj, vilket känns väldigt positivt, avslutar Karl.

Intervju: Oscar Johansson
Text: Andreas Ziegler