oktober 11, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

WCR:s lösningar förlänger värmeväxlarnas livslängd

Verktyg används på aluminiumplatta. Foto av WCR Sweden AB.

Processindustrin, rederier och metallindustrin, liksom andra aktörer som jobbar med plattvärmeväxlare, har upptäckt fördelarna med ett samarbete med WCR Sweden AB. Företaget tillverkar såväl packningar som plattor till flera olika modeller av värmeväxlare, men kan även åta sig att rengöra och restaurera slitna plattor till mer eller mindre nyskick. Det blir en vinst för såväl miljön som kundens plånbok.

WCR, West Coast Regasketing, startades i USA 1980 med syftet serva kunder med olika fabrikat och modeller av plattvärmeväxlare. 1985 startades egen tillverkning av gummipackningar och sedan 1998 pressar WCR även plattor till flera olika modeller av plattvärmeväxlare.
Sedan dess har bolaget vuxit stadigt, det finns idag representerat även i Storbritannien, Nederländerna, Tyskland och Sydkorea, samt i Sverige där anläggningen i Halmstad etablerades 1993. Sex av bolagets sammanlagt 1 000 anställda jobbar i Halmstad där man förfogar över både servicebutik för Skandinavien och centrallager för Europa. Här träffar vi Tobias Carlsson, platschef.
– Vår affärsidé har ända sedan starten byggt på filosofin om att våra kunder inte ska behöva betala höga priser för god kvalitet och prestanda. Det har skapat en bredd i kundkretsen som innefattar såväl mindre lokala företag som stora globala bolag. Inga uppdrag är vare sig för små eller för stora för oss, säger Tobias och nämner processindustrin, rederier och metallindustrin som några av de branscher som gärna anlitar WCR.
Bland de svenska uppdragsgivarna märks till exempel Halmstad Energi & Miljö, Absolut, Krönleins Bryggeri, Örnsköldsviks Energi, Viking Line och Öresund DryDocks.

Slitna plattor blir som nya
WCR Sweden AB driver en verksamhet som, menar Tobias Carlsson, ligger helt rätt i tiden.
– Allt fler fokuserar på att återvinna, konstaterar han. Vi rengör och restaurerar plattor till värmeväxlare av både äldre och nyare modeller. Vi kan i princip restaurera plattorna till nyskick, vilket innebär att livslängden på våra kunders värmeväxlare förlängs väsentligt.
Tobias förklarar hela processen. Plattorna, som är tillverkade i antingen titan eller rostfritt, rengörs först med hjälp av högtryckstvätt, varpå de sänks ned i lut som avlägsnar smuts och lim under ungefär ett dygn. Därefter tas de upp, sköljs av och sänks ned i syra i ytterligare ett dygn, då de frigörs från rostbeläggningar. Plattorna spolas sedan av och kontrolleras så att de inte har några sprickor. Slutligen torkas plattorna i ugnar och förses med nya gummipackningar.
I WCR Sweden strävar man efter att ha ett så omfattande lager som möjligt för att alltid kunna erbjuda snabb service när behovet uppstår.
– Vi jobbar mycket med serviceavtal och kan även erbjuda utbytespaket för våra kunder. Det är en komplett lösning som gör att de kan planera när produktionen ska stoppas för byte av plattor i värmeväxlarna. Detta har blivit mycket populärt, inte minst eftersom det sparar både tid och pengar, påpekar Tobias Carlsson.

Konkurrensfördelar
WCR jobbar med alla förekommande varianter av värmeväxlare och tillverkar både plattor och packningar för alla varumärken. Produktprogrammet utökas kontinuerligt i bolaget som är en av få miljöcertifierade aktörer i sin bransch. Sedan Tobias Carlsson tillträdde som platschef 2019 har den svenska omsättningen ökat med 20 procent, trots pandemin.
– Vi har byggt upp ett gott rykte i branschen, våra kunder värdesätter vår långa erfarenhet, vårt stora kunnande och höga kvalitet, men också våra konkurrenskraftiga priser och korta leveranstider, säger Tobias och hyllar i sammanhanget sina medarbetare.
En av dem, servicechefen Kent Levin, har till exempel varit företaget troget i 18 år.
– Vi expanderar och söker efter fler medarbetare. Just nu behöver vi få in en erfaren servicetekniker och en ekonomiansvarig, avrundar Tobias och uppmanar intresserade att höra av sig.

Intervju: Oliver Malm
Text: Örjan Persson