maj 24, 2024
IT & DIGITAL KOMMUNIKATION NYHETER PRESSRELEASER

Tensor IxB revolutionerar den smarta fabriken

Konceptbild av Tensor IxB av Atlas Copco.

Med verktygsfamiljen Tensor IxB fortsätter Atlas Copco att utveckla konceptet Smart Connected Assembly. Atlas Copco lanserar med Tensor IxB för första gången batteriverktyg som delar en integrerad kontrollpanel. Den prisbelönta designen hos Tensor IxB ger industrin en verktygsfamilj som är lättare, snabbare och mindre, men som ändå har samma kraftfulla prestanda som kabelverktyg.

Atlas Copco presenterade konceptet  Smart Connected Assembly första gången 2017 som sitt bidrag till Industri 4.0 och den smarta fabriken. Konceptet som består av smarta verktyg och lösningar som kontinuerligt samlar in data har mottagit mycket uppmärksamhet från branschexperter och media. Tensor IxB-plattformen är fortsättningen på den digitala transformeringen. Plattformen är redan idag framgångsrik i flera sektorer av tillverkningsindustrin som till exempel bil- och flygindustrin.

Integreras mot kundernas produktionssystem
Med Tensor IxB-plattformen återuppfinner Atlas Copco monteringsprocessen. Tensor IxB  kommer att öka effektiviteten, minska behovet av hårdvara och övrig utrustning och minska energiförbrukningen. Den nya plattformen gör det betydligt enklare att sätta upp nya monteringsstationer och att ombalansera de redan befintliga.
– När funktionaliteten hos kontrollenheten, med all sin intelligens, flyttar in i själva verktyget, kan den integreras direkt mot kundernas produktionssystem. På så sätt ökar prestandan och effektiviteten, säger Mathieu Legars, Vice President Marketing för divisionen Motor Vehicle Industry inom affärsområdet Industriteknik.
– Vi arbetar redan framgångsrikt tillsammans med våra kunder för att designa smarta fabriker. De stora biltillverkarna vittnar om ett stort behov av att öka flexibiliteten i monteringsprocessen redan idag.

Ergonomiska och användarvänliga
Tensor Ixb familjen består av två huvudsakliga verktygsserier med olika verktygstillbehör. Verktygen är formgivna för att vara så ergonomiska och användarvänliga som möjligt för operatörerna, och samtidigt kvalitetssäkra den slutgiltiga produkten.
– Vi jobbar ständigt med att hitta sätt att förbättra våra produkter. Med Tensor IxB-plattformen säkerställer vi att flygplansindustrin får den bästa upplevelsen. Den trådlösa uppkopplingen och det lätta batteriet gör detta till ett mångsidigt verktyg som är enkelt att använda. Inom Tensor IxB-familjen finns det varianter där det är möjligt att vrida vinkelhuvudet 360 grader, vilket gör det möjligt att göra åtdragningar i trånga utrymmen. Detta löser ergonomiska problem och förbättrar resultaten för kritiska åtdragningar, bekräftar Marcelo Mantovani, Vice President Marketing för divisionen General Industri,  inom affärsområdet Industriteknik.

Källa: Atlas Copco