maj 19, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

Även hemmafixarna dras till proffsens bygghandel

Lastbil med byggmaterial, på väg till Optimera.

En av Sveriges ledande bygghandelskedjor är Optimera. Såväl professionella yrkesutövare som konsumenter i behov av kvalitetssäkrade produkter, liksom kunskap och service, vänder sig till Optimera. Med representation över hela Syd- och Mellansverige, samt en väl uppbyggd webbutik, är Optimeras koncept aldrig långt borta.

Optimera i Hässleholm är en av kedjans 60-tal anläggningar i Sverige. Här träffar vi Henric Ekewald, som är enhetschef. Optimera startades i Malmö och finns idag representerat över stora delar av framför allt Syd- och Mellansverige. Det är den bygghandel i Sverige som i första hand vänder sig till professionella hantverkare, men som också välkomnar privatpersoner som uppskattar samma sak som proffsen, det vill säga hög och lösningsinriktad kompetens, god service och ett sortiment av kvalitetsprodukter som är godkända enligt svenska byggregler.
– Optimera kom till Hässleholm 2016 och jag började som enhetschef i oktober samma år. I Nordöstra Skåne har vi ett tätt samarbete med Kristianstad och Åhus, men vi har även täta band till de nya enheterna i Älmhult och Växjö.Kristianstadsdepån är distributionslager för hela regionen. Våra kunder är rörliga och därför är det viktigt att vi är tillgängliga på flera orter. Optimera har totalt 19 enheter i region syd och vi vill vara den bästa bygghandeln både i regionen och i landet, säger Henric.
Optimera levererar produkter till allt från det privata altanbygget till stora miljardprojekt, vilket gör att de servar såväl små lokala firmor som rikstäckande byggföretag. Något man verkligen värnar om i Optimera är hållbart byggande, vilket man anser bygger på tre olika faktorer: ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Smarta transporter, miljövänliga produkter, maxad återvinning och hållbar energi är de områden och frågeställningar som alltid är aktuella.

Långsiktiga relationer skapar många fördelar
Optimera representerar till exempel produkter från välkända tillverkare som Makita, Bosch, Dewalt, EJOT och Fischer. Henric menar att det är viktigt att kombinera god kundkontakt med mycket kunskap om produkterna och byggprocessen.
– Vi är en komplett och kunskapsbaserad bygghandel.Vi lär känna våra kunder och levererar det som kunden vill ha utan begränsningar.Våra ledord är att det ska vara Personligt, Tryggt och Enkelt att handla hos oss, och detta efterlever vi, säger Henric.
Optimera kombinerar alltid den lokala förankringen med det stora företagets fördelar och trygghet.
– Lokal förankring genomsyrar vårt tänk och våra enheter står på egna ben, samtidigt som vi som kedja kan erbjuda ett stort och bra utbud kombinerat med hög kompetens. Många som arbetar hos oss har tidigare arbetat inom byggbranschen och kan därför ge bra råd och service, säger Henric.
Optimera värdesätter den lokala byggaren i lika hög utsträckning som de stora byggjättarna.
– Vi hjälper både privata kunder och proffsbyggare och det är konkurrensfördel för oss att vi vet hur man bygger och vad som behövs. Förtroende och återkommande kunder är viktigt för oss. Vi säljer bara produkter med kvalitet, säger Henric.

Personligt, Tryggt och Enkelt
Optimera arbetar med både små och stora projekt i regionen och det sker en ständig utveckling i företaget.
– Vi arbetar kontinuerligt med produktutbildningar, även detta handlar om att bygga kunskap. Vi har en låg personalomsättning och våra ledord,Personligt, Tryggt och Enkelt, gäller även vårt interna arbete. Vi har en god stämning och lagkänsla som genomsyrar arbetsplatsen, och som också uppskattas av kunderna, säger Henric och återkommer till att kunderna vet vad de får när de handlar hos Optimera.
– Kunderna får sina produkter på avtalad tid och vi otroligt duktiga på logistik samtidigt som de som handlar hos oss känna sig trygga med att det vi levererar håller hög kvalitet.
Optimera samarbetar även med skolorna i respektive region.
– En av våra anställda började som praktikant från en yrkesskola. Skolorna kommer också ofta hit på studiebesök för att se hur det är att arbeta i en bygghandel, säger Henric.
Optimera satsar på framtiden och kommer att stärka sin närvaro i regionen.
– De senaste tillskotten är Älmhult och Växjö och från 1 februari finns vi även Vejby. Detta har stor potential. Vi har ökat vår omsättning omkring 30 % procent de senaste tre åren och ser ljust på framtiden. Våra samarbeten, utbyten och synergin i regionen är ett vinnande koncept, avslutar Henric Ekewald.

Intervju: Peter Hägg