april 19, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

Tydliga satsningar i framåtsträvande legotillverkare

Råmaterial, redo att användas av NMP Lego.

Från Vittsjö utgår verksamheten i legotillverkaren som har specialiserat sig på laserskärning och kantbockning. NMP Lego AB servar både små och stora kunder med tillika både små och stora uppdrag. I kombination med bred kompetens och en maskinpark i framkant attraherar man en kundkrets som sträcker sig över hela Sverige.

NMP Lego AB bildades 2015 och står för helhetslösningar kring framför allt laserskärning och kantbockning. Man jobbar med legotillverkning av en mängd olika plåtprodukter, vilket även inkluderar arbetsmoment som prototypbearbetning, svetsning, valsning, montering med mera. Beträffande ytterligare bearbetning och ytbehandling samarbetar de med många olika företag i syfte att kunna erbjuda en så bred produktportfölj som möjligt.
– Vi har kapacitet att skära i plåt på allt från 0,5 till 30 millimeter. Vi tar ett helhetsansvar kring de uppdrag vi får och kan stå för allt från idé till färdig lösning. Våra kunder är både små och stora företag men även privatpersoner, vilket innebär att inget jobb är vare sig för litet eller för stort för oss. Eftersom vi är en liten och tajt organisation blir våra ledtider korta och vi kan fatta snabba beslut. Det gynnar förstås kunden i slutändan, säger Måns Stigevi som är en av delägarna i NMP Lego.

Maskinpark i framkant
Maskinparken är ett kapitel för sig i NMP Lego, som faktiskt är det minsta företaget i Sverige att förfoga över en 10 kw laserskärare av märket Bystronic, vilket är en tydlig satsning. Nyligen investerade man även i en ny kantpress.
– Det är viktigt att vi hela tiden effektiviserar våra arbetsprocesser och finner innovativa lösningar för dessa, betonar Måns Stigevi och berättar att man i dagsläget servar cirka 160 kunder, varav merparten finns i Skåne och södra Småland. NMP Lego skickar dock detaljer till kunder över hela Sverige.
Ett jobb som företaget är lite extra stolt över är löstagbara lastbilsflak som gör att en bil kan hantera inte mindre än sex olika flak. Här stod NMP för komplett tillverkning och montering. Lösningen har effektiviserat arbetet och minskat ledtiderna för åkeriet.
Företaget saluför härutöver den egentillverkade pelletsbrännaren PellX, vilken togs fram redan 2004. PellX säljs i Sverige via 150 återförsäljare och i övriga Europa via ytterligare ett 50-tal. Den gjorde stor succé redan från början och har sedan lanseringen sålts i mer än 7 000 exemplar i Sverige.

Behöver rekrytera
I NMP Lego jobbar man med snabba omställningar för att möta kundernas önskemål på bästa sätt.
– Vi har massor att göra just nu, arbetsveckor på 85–90 timmar är inte ovanliga, säger Måns och tydliggör härigenom företagets rekryteringsbehov.
Ambitionen är att kunna jobba i tvåskift inom en inte alltför avlägsen framtid, och därför har man nyligen anställt ytterligare en person till den i dagsläget sju man starka personalstyrkan. Fler rekryteringar lär komma, men det är, enligt Måns Stigevi, inte så lätt att hitta kompetent personal.
– Vi har ett mycket bra samarbete med industriprogrammet på Jacobsskolan i Hässleholm, från vilken vi tar emot praktikanter. Det är ett samarbete som fungerar väldigt bra, understryker Måns och berättar att man på sikt behöver anställa en person med kompetens inom fiberlaser.
Rekryteringarna lär behövas med tanke på den ökande efterfrågan som råder på NMP Legos produkter. En titt i backspegeln skvallrar om att företaget 2016 levererade detaljer till drygt tusen vagnar åt Karolinska Sjukhuset. Man har tillverkat markgaller för Rosengårds stationsområde, och man kallar sig med fog för SHL:s främsta målgörare. NMP Lego levererar nämligen cirka hundra målburar till lagen i Svenska Hockeyligan varje år.

Intervju: Peter Hägg
Text: Örjan Persson