maj 19, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

Centrala kontorsplatser skapar mervärden och tillväxt

Exteriör av Kongahälla Center.

Kongahälla Center är en modern hybrid mellan traditionell stadskärna och multifunktionell mötesplats. Här byggs just nu attraktiva kontorsplatser som samspelar med urbana funktioner som människor efterfrågar. Det går att träna, gå förbi vårdcentralen eller handla på väg till jobbet och miljön är lika levande vardag som helg. Kongahälla Centers kontorsplatser är unika i regionen och skapar synergieffekter och tillväxt.

Kongahälla Center är en regional mötesplats i centrala Kungälv där kontor, handel, verksamheter och service samspelar. Centret omfattar hela 40 000 kvm. Här arbetar, shoppar, umgås, äter och tränar människor samtidigt som även funktioner som tandläkare, vårdcentral och bank ryms. Svensk Leverantörstidning träffar Anton Knutsson, som är centrumchef för Kongahälla Center.
– Kongahälla Centerägs av Adapta Fastigheter AB och Alecta och är den största satsningen på handel i Göteborgsområdet på 10 år. Vi har arbetat mycket med visionen att skapa en modern och urban plats där människor trivs, säger Anton.
Kongahälla Center öppnade i mars 2019 med ett 100-tal hyresgäster.
– Vi är nu enuppskattad hybrid mellan en traditionell stadskärna och en modern mötesplats. Vi har samlat det som människor behöver och vill ha, oavsett om det är vardag eller helg.

Företagskunder drar nytta av det stora utbudet
Anton menar att de företag som etablerar sig i den typen av läge som Kongahälla Center erbjuder, får många fördelar.
– Många känner till oss som köpcentrum men man vet inte att vi också håller på att utveckla flera tusen kvadratmeter kontor på övervåningen. För företag som vill attrahera den bästa personalen är den typ av utbud som vi har här viktigt, säger Anton.
Anton betonar att man i Kongahälla Center har skapat ett centersom fungerar på ett annat sätt än vad köpcentrum gjorde förr.
– Vi har fokuserat på att skapa en mötesplats som interagerar med staden omkring. Vi har skapat en plats som inte bara handlar om handel, utan också om företag, möten och service som underlättar livet i allmänhet. Detta uppskattar inte minst våra företagskunder, som genom att sitta här skapar en konkurrensfördel.

Moderna kontorsplatser med urban känsla
Det är företag i olika storlekar som etablerar sig i Kongahälla Center. Här finns fem större kontor, och hit har företag valt att flytta från andra orter och lägga sina huvudkontor och regionkontor. Här finns också ytor för medelstora och mindre företag. Just nu bygger Kongahälla Center ut sin kontorsdel för att möta efterfrågan.
– Vi bygger inte för att det är brist på kontor i området utan för att kunna erbjuda regionens företag en annan standard än vad som finns i just nu. Så Kongahälla Center fyller ett konkret behov för regionens företag. Även många små företag vill ha den urbana känslan, säger Anton och menar att de gärna ser att företagen i Kongahälla Center samarbetar.
– Det blir ett sätt att bygga en gemenskap. Dynamiken här är fantastisk och de olika företagen influerar och inspirerar varandra, säger Anton.

Ett centralt läge samlar funktioner
När man skapade Kongahälla Center var det centrala läget avgörande. På många andra platser har man valt att lägga handel utanför centrum, men här ville man göra precis tvärtom. Kongahälla Center är därigenom inget traditionellt köpcentrum.Här möts kollegor, familj och vänner i en miljö som har skapar mervärden.
– Det är detta som är det bästa med städer, att de samlar olika funktioner på samma ställe, och det som Kongahälla Center erbjuder är vad många vill uppnå i sina centrum. Folk bor och rör sig i centrum och det är här vi har placerat det som människor vill ha, nu och i framtiden, säger Anton.
Kungälvs Resecentrum ligger precis utanför centret och här finns de goda kommunikationer som moderna företag ofta efterfrågar.
–Från p-garaget kan man ta hissen direkt till kontoret och med bussen tar det bara 20 minuter till Göteborgs Centralstation. Det går att besöka ett gym eller en vårdcentral innan jobbet och en mathandel eller ett apotek efter, och det finns 13 restauranger att äta lunch på utan att lämna huset. Allt detta är saker som de företag som etablerar sig här ser som fördelar, säger Anton.

Sveriges högsta handelstillväxt
Kongahälla Center har blivit den tillgängliga mittpunkten i Kungälv. 2019 hade Kungälv Sveriges starkaste handelstillväxt på hela 18 procent, samtidigt som handeln generellt i Sverige bara ökade med 3,3 procent.
– Detta är unikt och jag tror helt enkelt att det beror på att vi skapat något som människorna i regionen tycker om. Tidigare var utbudet sämre, och då åkte man till andra platser för att göra sina inköp. Idag är utbudet så bra att man väljer att handla i Kungälv, liksom äta, träna och ta del av service på andra sätt. För företag som etablerar sig här är vår tillväxt betydelsefull.
Anton ser flera fördelar med att ha sitt företag på en plats som erbjuder så mycket service och synergier.
– Det kan handla om allt ifrån att ha nära till teknisk hjälp till att kunna erbjuda friskvård på ett gym som ligger under samma tak. Handelsbanken flyttade nyligen hit och Midroc flyttar hit i januari. I början av nästa år kommer dessutom ett antal nya etableringar. Vi bygger samman stadskärnan i Kungälv och vill gärna ha in fler bolag i huset som vill utvecklas med oss i framtiden, avslutar Anton Knutsson.

Research: Oliver Malm