juli 19, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

Industrins leverantör av högkvalitativa arbetsplattformar

Gul skylift av Haulotte på grusplan.

För aktörer inom exempelvis maskinuthyrning och tillverkningsindustri har Haulotte länge varit synonymt med en framträdande och konkurrenskraftig samarbetspartner. Haulotte är Europas största och ledande tillverkare av arbetsplattformar, präglat av ett brett sortiment, ett tydligt miljöfokus och hållbara lösningar.

2001 etablerades dotterbolaget Haulotte Scandinavia AB med utgångspunkt från Mölndal utanför Göteborg. Något som möjliggjorde expansion på såväl den skandinaviska som baltiska marknaden där inte minst uthyrningsföretag och tillverkningsindustrin länge har sett Haulotte som en framträdande och konkurrenskraftig samarbetspartner med dess starka koncept kring hållbara lösningar. Bolaget konstruerar och säljer ett omfattande sortiment av liftar och teleskoplastare med tillhörande serviceerbjudande och har dessutom utvecklats till den största och ledande tillverkaren av arbetsplattformar.
– Vi ansvarar för hela den skandinaviska och baltiska marknaden och jobbar med en stark kundsupport i alla avseenden. Här i Mölndal ligger huvudkontoret och alla administrativa funktioner, men vi har också vår egen serviceverkstad där vi utför reparationer, berättar Robert Magnusson som leder verksamheten i Haulotte Scandinavia AB.

Utsläppsfria arbetsplattformar
Haulotte Scandinavia AB jobbar, liksom hela koncernen, med ett klart och tydligt miljöfokus. Robert Magnusson anger just den tydliga miljösatsningen som en av flera orsaker till företagets framgångar. En annan är ett komplett och konkurrenskraftigt erbjudande från maskinleverans till teknisk support, utbildning och skräddarsydda serviceavtal.
Konceptet är populärt och efterfrågan på företagets produkter ökar konstant. I det avseendet är det nya PULSEO-konceptet extra intressant. Det rör sig om helt och hållet utsläppsfria lyftplattformar i två modeller, HS15E och HS18E.
– De två PULSEO-modellerna innebär en utveckling av eldrivna maskiner, och faktum är att vi är först i världen med elektriska saxliftar, upplyser Robert Magnusson och presenterar de nya modellernas många fördelar.
– HS15E och HS18E lämpar sig för alla typer av terräng, även de mest extrema eftersom den klarar alla hinder och backar med upp till 45 graders lutning. Fyrhjulsdrivna axlar ger kraft och maximalt vridmoment, och maskinen kan dessutom placeras med stödben i sluttningar på upp till fem graders lutning, berättar Robert.
HS15E och HS18E har en lyftkapacitet på hela 750 kilo, en arbetsplattform på upp till 7,40 meter och en arbetshöjd på upp till 13 meter. Maskinerna är dessutom utformade så att batteriets livslängd maximeras, vilket möjliggör arbete under en hel dag utan laddning.

Miljö och säkerhet
Även säkerheten prioriterades när PULSEO HS15E och HS18E utvecklades. De är bland annat försedda med tio LED-strålkastare som ger perfekt belysning av korgen, kontrollerna och manövreringsområdet runt maskinen. Det finns även ett system som skyddar föraren från att fastna.
– Förbättrad service och innovationer ombord minskar underhållskostnaderna avsevärt, säger Robert och konstaterar att batteridriften förstås också ligger helt rätt i tiden.
– Göteborg satsar till exempel på att vara en helt grön stad 2030. Det känns förstås stimulerande att kunna vara med och bidra till denna vision med maskiner som dessa. Vi känner att vi är inne på helt rätt spår beträffande miljö, säkerhet och totalkostnad för slutanvändarna. Maskinflottan börjar bli gammal därute och vi tror på stark tillväxt 2022 och framåt, säger Robert Magnusson.

Intervju: Jan Arkhede
Text: Örjan Persson