maj 19, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

Falkenbärgaren är mer än bara bärgning

Falkenbärgaren bärgar 8 bilar på lastbil.

När bilen stannar längs vägen är hjälpen aldrig långt borta. Falkenbärgaren rycker ut med kort varsel, men representerar dessutom ett koncept som sträcker sig längre än så. Även lyft och transporter är specialiteter i Falkenbärgaren AB.

Falkenbärgaren AB är mer än bara en bärgningsfirma. Verksamheten är uppdelad i tre enheter där åtta av företagets anställda kör för Eurotransport, tre kör för Assistancekåren och två jobbar med maskintransporter. I fordonsparken finns fyra lastbilar, två kranbilar och tre bärningsbilar. Bredden gör att man kan åta sig såväl små som stora uppdrag.
– Ingen kund är vare sig för liten eller för stor för oss, vi syr ihop våra arbetsinsatser på ett smart sätt. Våra lastbilar går över hela Sverige och beträffande bärgning rycker vi ut i de fall vår station ligger närmast när Assistancekåren kallar. När det gäller kranbilarna kör vi åt maskinuthyrnings- och försäljningsföretag i närområdet, upplyser Rasmus Hemmingsson, VD i Falkenbärgaren.
Han berättar vidare att man med hjälp av sin utrustning kan lyfta både hus och båtar.
– En gång vred vi ett helt hus som enligt lantmätarna stod fel, en annan gång flyttade vi ett hus som stod 30 centimeter för nära en tomtgräns. Våra bilar och släp kan hantera 14 respektive 24 ton tunga objekt. Vi kör en hel del byggnadsställningar åt en lokal aktör, berättar Rasmus.

Uppskattar kundkontakten
Falkenbärgaren grundades i början av 80-talet. Rasmus hade sedan 1998 drivit ett åkeri och sedan 2016 en MABI-anläggning i Halmstad när han för fyra år sedan fick möjlighet att ta över Falkenbärgaren när de dåvarande ägarna gick i pension.
– Jag trivs verkligen med jobbet, det känns stimulerande att komma ut och hjälpa våra kunder. Vi har alltid ett leende på läpparna när vi jobbar, säger Rasmus och berättar att man beträffande bärgningsuppdrag rycker ut för såväl privatpersoner som företag, medan övriga insatser ofta sker på uppdrag av de sistnämnda.
En stor del av verksamheten kretsar dock kring biltransporter. Man kör enligt ett fastlagt veckoschema då man kör måndag till lördag för Eurotransport. I Falkenbärgaren är man duktiga på att jobba flexibelt, i vissa fall kan man åta sig körningar samma dag som förfrågan kommer in.

Framhåller personalen
I Falkenbärgaren jobbar man hela tiden med ett tydligt miljötänk. När Rasmus tog över bolaget investerade han direkt i Euro 6-klassade lastbilar och maskiner.
Ett annat fokusområde är trivsel, vilket lett till att personalomsättningen i Falkenbärgaren är mycket låg.
– Vissa av våra medarbetare har jobbat hos oss sedan 2007. De är mellan 20 och 71 år gamla, så vi har en härlig mix av rutinerad arbetskraft och unga, entusiastiska förmågor. Alla är självgående och gör ett enastående jobb, framhåller Rasmus Hemmingsson, vars son och fru också är aktiva i bolaget.

Intervju: Oliver Malm
Text: Örjan Persson