maj 24, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

Erfaren maskinuthyrare för små och stora byggprojekt

Gravskopa, uthyrd av Tholmarks, gräver på grustag.

Tholmarks hyr bland annat ut byggmaskiner, liftar, ställningar, bygghissar, bodar samt containrar, och riktar sig främst till bygg- och industrisektorn, men även till privatpersoner. Tholmarks erbjuder även maskinförartjänster inom segmentet lastmaskiner och teleskoplastare. Deras breda maskinsortiment tillsammans med mångårig kompetens utgör en trygghet, vilket innebär att man alltid kan ta fram en effektiv och flexibel lösning för varje enskild kund, anpassad efter dennes behov.

Tholmarks är ett sedan länge ett välkänt begrepp och varumärke när det handlar om maskinuthyrning. Redan 1962 grundade Nils Tholmark företaget, vilket numera leds och ägs av dottern Anna Tholmark, som själv har ett förflutet i detsamma sedan början av 90-talet. Verksamheten har ända sedan starten utgått från Linköping där huvudkontoret ligger än idag. Maskinuthyrning var dock inte huvudinriktningen i samband med starten.
– Vi var från början ett åkeri och det var först under 80-talet som vi breddade vårt erbjudande med uthyrning av byggmaskiner, liftar och byggställningar. 1986 blev vi generalagent i Norden för Hunterliftar, vilket i mångt och mycket lade grunden till den verksamhet vi ser hos oss idag, berättar Anna Tholmark.

6 600 enheter
– Tholmarks Maskinuthyrning är en neutral samarbetspartner, oberoende av något byggbolag, vilket är en viktig faktor för många byggande kunder hos oss. Vi strävar alltid efter att överträffa våra kunders förväntningar och kunna erbjuda ändamålsenliga lösningar för varje enskild förfrågan. Våra kunder ska känna en trygghet och en långsiktighet i relationen med oss, fortsätter Anna Tholmark.
I sortimentet, bestående av cirka 6 600 enheter, finns alla förekommande maskiner för ett byggprojekt – allt från skruvdragare till markvibratorer, vältar, grävmaskiner, och gjutningsutrustning. Här finns också avspärrningsmaterial i form av byggstaket, säkerhetsgrindar med mera, samt lastmaskiner och teleskoplastare med kapacitet på upp till 30 meters arbetshöjd och ultrabomliftar som når en arbetshöjd på 48 meter.
Med uthyrningsdepåer även i Stockholm, Södertälje, Linköping, Norrköping, Finspång, Jönköping, Växjö och Oskarshamnär det aldrig långt till en ”Tholmarksanläggning”.
– Vi har egna lastbilar på depåerna för transporter av maskiner till önskad plats.
Våra leveranser sker med mottot ”Rätt Maskin i rätt tid”, och vid leverans på arbetsplatsen ger våra chaufförer också en noggrann instruktion om maskinens funktion., upplyser Anna Tholmark.
En annan sak som är unik med Tholmarks är deras maskinförartjänster, där de i flera avseenden skiljer sig från andra uthyrningsföretag.
– Då säkerhet utgör ett måste och är ett SKALL-krav, så har vi en egen utbildningsavdelning, där vi erbjuder säkerhetsutbildningar och kurser som innefattar både teori och praktik. Dessa utbildningar genomförs via webben men också ute på våra depåer, alternativt hos kund. Några exempel är utbildningar inom mobila arbetsplattformar, byggnadsställningar, fallskydd, truckar, heta arbeten samt arbete på väg med mera.

Service, Engagemang, Kvalitet
Tholmarks Uthyrning AB sysselsätter ett 50-tal anställda som alla jobbar med utgångspunkt från ledorden service, engagemang och kvalitet.
En hög servicenivå och personliga kundrelationer har alltid legat företaget varmt om hjärtat, och något som Anna Tholmark gärna skriver under på.
– Det är sådant som är helt avgörande. Maskiner är det många i branschen som erbjuder, men vi gör det där lilla extra. Ingen kund är vare sig för liten eller för stor, för oss är alla kunder lika viktiga, säger Anna som spår en fortsatt god utveckling i Tholmarks Uthyrning AB.
Hon fortsätter:
– Vår ambition är att fortsätta växa och etablera oss på fler orter.
Service är enormt viktigt i den här konkurrensutsatta branschen, och där ska vi stå högst på listan bland aktörer. Vi ska definitivt ligga i framkant och kunna erbjuda våra kunder bäst service genom en personlig kundrelation av kompetent, men framför allt en enormt engagerad, personal.
– Hos oss kan du hyra allt för bygget – vi har bredden och storleken i vår maskinpark, men viktigast av allt är närheten till dig som kund. Vår styrka ligger i vår vilja att lösa kundens problem. För oss är ingenting omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid, avslutar Anna med glimten i ögat.

Intervju: Stefan Carewall