juli 19, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

EWGroup växer med smarta förvärv

Lastbil från EWGroup drar släp.

EWGroup är bolaget som utvecklar nya möjligheter och arbetssätt för mer effektiva miljösaneringsinsatser. Här finns såväl kunskap och kompetens som tekniska resurser för en rad olika tjänster inom allt från avfallshantering och marksanering till provtagning och vattenrening. EW Group är dock betydligt bredare än så tack vare förvärv av bolag i ett flertal olika branscher.

Vi träffar Per Lindqvist som äger EWGroup, vilken bildades i Linköping 2013. Mycket har dock hänt i bolaget vars primära inriktning är avfallshantering, marksanering, provtagning och vattenrening, samt projektledning och försäljning.
– Vi står för helhetslösningar och vänder oss till kunder i hela Sverige, allt från privata företag till entreprenad- och byggföretag, säger Per vars son Max Lindqvist är VD för EWGroup.

Industriavfall och senap
EWGroup är dock så mycket mer än en expert på rening och sanering. För sex år sedan bildade man Germundia Holding AB, ett bolag som EWGroup idag verkar under, samtidigt som företaget Miljöbolaget förvärvades.
– På vår anläggning i Storfors jobbar vi med behandling av oorganiskt industriavfall, såsom syror, baser, salter, sköljvatten och metallhydroxider. Faktum är att detta är Sveriges enda anläggning för den här typen av hantering, berättar Per.
Samma år förvärvades också det anrika företaget Korvgubben med anor från 1950-talet och utgångspunkt från Norsholm. Här tillverkas ketchup och senap, varav just senapen, enligt Per Lindqvist, står i en klass för sig.
– Det här är en riktig premiumprodukt där vi blandar äpplemos och guldsenapspulver till en oerhört smakrik produkt. Denna levererar vi till exempelvis restauranger, butiker, golfanläggningar och idrottsarenor, säger Per och nämner ICA, Citygross, Globen och Tele2 Arena i Stockholm samt SAAB Arena i Linköping.

Tryckeri med bredd
2018 förvärvades tre tryckerier som sedan dess har slagits samman till ett med utgångspunkt från Åtvidaberg och med tre olika inriktningar. Här produceras egentillverkade annonstidningar, bland andra Åtvidabergsplatsen, Gamlebyplatsen och Kinda Ydreplatsen, vilka distribueras till privatpersoner en till två gånger per månad.
Den andra inriktningen är offsettryck där man med hjälp av ett 40-tal maskiner kan trycka allt från visitkort och kuvert till broschyrer. Härutöver innefattar verksamheten även en profilavdelning där man trycker på arbetskläder. Man trycker eller graverar även på glasföremål och saluför bland annat dricksglas till restauranger och företag.
– Vi importerar och säljer även golfartiklar från Wilson. Vi har till exempel tryckt cirka 180 000 golfbollar bara i år, upplyser Per Lindqvist och berättar avslutningsvis att man så sent som 2019 också startade företaget TM Event med säte i Linköping.
TM Event utformar lösningar för kongresser, vilka brukar samla mellan 300 och 2 000 talare och åhörare.
– Vi arrangerar ett 40-tal kongresser varje år över hela Sverige då vi ansvarar för allt från anmälningar och hotellbokningar till mat, mingel och andra aktiviteter.

Research: Stefan Carewall
Text: Örjan Persson