maj 24, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

En fullserviceverkstad för Varbergstraktens fordonsägare

Personalen på HC Bil & Maskin

Varbergsborna har tillgång till en komplett fullserviceverkstad i HC Bil & Maskin AB. Här tar man sig an både personbilar och husbilar av alla märken, och i viss mån även lastbilar, mopedbilar och jordbruksmaskiner. Företaget är en auktoriserad Mekonomenverkstad, vilket garanterar såväl hög kapacitet som kunnande och kompetens.

Det är Hans Nilsson som tillsammans med kollegan Christer Ax driver HC Bil & Maskin från deras egna lokaler i Valinge. Båda har alltid älskat att meka med bilar och hade ett förflutet i branschen när de i början av 90-talet startade sin egen verkstad på hobbynivå i ett garage. De fick dock snart så mycket att göra att de var tvungna att flytta till större lokaler. Sedan flytten till nuvarande lokaler 2005 har dessa byggts ut 2015 för att man ska kunna möta den ökande efterfrågan. Idag är verkstaden ansluten till den rikstäckande Mekonomenkedjan.
– Det är förstås en oerhörd styrka för oss, konstaterar Hans och berättar att man tar sig an såväl personbilar som husbilar, även stora sådana eftersom man förfogar över en lyft för lastbilar, av alla modeller. Det förekommer även att man reparerar lastbilar,  jordbruksmaskiner och mopedbilar av olika märken och årsmodeller. Härutöver säljer man även däck samt erbjuder däckförvaring och hjulinställning.
– Till 90 procent handlar det om personbilar, transportbilar och husbilar som vi både servar och reparerar. Vi är bland annat auktoriserade för arbete med AC och att släcka besiktningstvåor, upplyser Hans Nilsson som sköter de administrativa uppgifterna, medan Christer jobbar i verkstaden tillsammans med fyra anställda.

Samarbeten skapar bredd
Hos HC Bil & Maskin, liksom hos andra Mekonomenanslutna verkstäder, erhåller kunden samma garantier som hos märkesverkstaden. I syfte att stå för ett helhetskoncept samarbetar Hans och Christer med ett flertal specialistföretag i regionen, såsom Bilglascentralen och Sälstorps Lack i Varberg
– Denna typ av samarbeten är ytterst viktiga för att vi ska kunna leverera allt våra kunder efterfrågar, säger Hans och berättar att såväl företag som privatpersoner söker sig till HC Bil & Maskin.
De flesta finns i Varberg med omnejd men även kunder från Göteborg i norr till Halmstad i söder besöker Hans och Christer tack vare goda rekommendationer.
– Vi har ett rykte om oss att alltid ha en god dialog med våra kunder. Vi vill bemöta dem som vi själva vill bli bemötta, den filosofin ser vi som en av nycklarna till våra framgångar, säger Hans Nilsson.

I branschens framkant
I HC Bil & Maskin jobbar man med en ständig strävan efter att alltid kunna lösa kundens problem, även om man måste kalla in extern hjälp för att uppnå ett perfekt resultat.
– Om det rör sig om en speciell bil eller särskilda problem finns alltid möjligheten att hyra in specialverktyg av Mekonomen. Med den höga servicenivå vi har i verkstaden ser vi till att lösa alla problem snabbt, det är en styrka vi har, säger Hans.
HC Bil & Maskin är förstås en godkänd bilverkstad. Man har interna kurser och utbildningar i syfte att hela tiden kunna hålla sig uppdaterade om vad som händer i branschen, inte minst ur ett miljöperspektiv där HC Bil & Maskin redan ligger långt fram.

Intervju: Oliver Malm
Text: Örjan Persson