april 19, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

Bygg- och järnhandel för yrkeskunder

Byggnad med logga: Derome.

Derome är Sveriges största familjeägda träindustri. Verksamheten startades redan 1946 och idag står den växande koncernen för en unik kedja där man arbetar med helheten från skog till färdigt hus. Derome erbjuder brett utbud av verksamheter och många etableringar i landet. En av etableringarna ligger i Hässleholm i form av en fullsorterad bygg- och järnhandel för yrkeskunder.

Svensk Leverantörstidning träffar Joakim Lindén, som är platschef    på Derome i Hässleholm, en etablering som är belägen på Snickaregatan i staden. Här finns en bygg- och järnhandel för professionella. Derome drivs idag av den tredje generationen, verksamheten började med en såg och en man och har sedan dess växt. Joakim ser många fördelar med att ha blivit en del av en större koncern.
– Derome har en väldigt platt organisation med Magnus Andersson som VD för koncernen. Här finns till exempel verksamheter inom skog och trä, träteknik, fastighet, bostadsutveckling och byggvaror, som är vårt verksamhetsområde. Idag är vi hela 50 anläggningar som arbetar med byggvaror inom Derome, berättar Joakim.

Återinvesterar i verksamheten
Att det går bra för Derome gör att koncernen kontinuerligt kan öppna upp fler anläggningar. Derome har nyligen förvärvat BMS, som erbjuder järn- och industriprodukter samt kläder och är en stor lokal aktör.
– Vi återinvesterar i företaget och anläggningarna ger många arbetstillfällen på de orter där de etableras. Vi gräver där vi står och ser stora fördelar med att verka lokalt och nära våra kunder, vi är helt enkelt specialister inom våra områden,säger Joakim.
Derome i Hässleholm arbetar mycket omkring Hässleholm, därefter tar andra anläggningar vid i Perstorp och Kristianstad. Regionlagret ligger i Landskrona.
– Vi har anläggningar längs hela västkusten, liksom i Skåne, Blekinge och Småland, som är nästa område vi satsar i. Men ibland levererar vi till mer långväga byggen, just nu levererar vi till exempel byggmaterial till två byggen i Göteborg och två i Vellinge. Kunden får samma pris på våra produkter oavsett var man befinner sig, samt samma avtal, säger Joakim.

Brett sortiment av premiumprodukter
I framtiden vill Derome i Hässleholm utöka sina samarbeten med små och mellanstora företag.
–Idag har vi ett eget åkeri med hög tillgänglighet men de mindre företagen vill ofta hämta sitt material själva, vilket också fungerar bra, säger Joakim.
När Joakim får frågan varför deras kunder väljer dem, lyfter han flera viktiga faktorer.
– Hos oss ska man handla om man vill ha riktigt bra service. Vår personal är väldigt kunnig och vi har ett brett sortiment tillsammans med en bred kompetens. Vi finns tillgängliga i ett stort geografiskt område och man kan ha en kontaktperson på sin egen anläggning oavsett var man handlar, säger Joakim.
I företagets sortiment finns premiumprodukter av hög kvalitet.
– Vi tillhandahåller även ett stort sortiment av utrustning,såsom maskiner. När andra erbjuder ett par sorters maskiner, erbjuder vi kanske fem sorter av olika fabrikat.I samband med sammanslagningen med BMS får vi även en helt annan bredd inom kläder och industri, säger Joakim.
Derome i Hässleholm har ökat omsättningen mycket och vill fortsätta utvecklas i framtiden.
– Just nu handlar det om att sammanslagningen med BMS ska fungera bra och att personalen ska trivas tillsammans. I maj slår vi upp portarna till vår nya stora anläggning för proffsbyggare i Hässleholm, avslutar Joakim Lindén.

Intervju: Peter Hägg