april 14, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

Vill leda utvecklingen inom entreprenadbranschen

Grävskopa, uthyrd av Mjölkalånga Entreprenad.

Mjölkalånga Entreprenads koncept är både starkt och enkelt, de hyr ut moderna maskiner inklusive branschledande förare till många olika typer av entreprenadprojekt. Företaget utgår från Hässleholm och arbetar runt om i landet, oftast i Skåne, och erbjuder hög kvalitet till konkurrenskraftiga priser.

Svensk Leverantörstidning träffar Magnus Rundberg tillsammans med partnern Emma Andersson på Mjölkalånga Entreprenads depå i Hässleholm. Företaget grundades 2006 av Magnus, som äger och driver verksamheten samtidigt som han också kör maskin. Emma sköter i sin tur det operativa kring företagets arbeten.Mjölkalånga Entreprenad arbetar ofta som underleverantör till de stora aktörerna inom bygg och anläggning runt omkring i Sverige.
– Vi har idag 19 anställa plus 5 inhyrda underentreprenörer. Vi arbetar med anläggning, mark, väg och järnväg och har 25 egna enheter. Jag har haft ett stort maskinintresse sedan barnsben, säger Magnus.
Personalen har både hög kompetens och mycket erfarenhet.
– Inom anläggning arbetar vi brett med allt ifrån väg och järnväg till ridbanor och avlopp. Vi antar uppdrag för flera stora uppdragsgivare här i Skåne, exempelvis PEAB, Skanska, Svevia och Fasab Mark, säger Emma.

Flera faktorer bakom ökad efterfrågan
Magnus och Emma menar att deras verksamhet håller en genomtänkt och hög kvalitet som är branschledande. Bland de många tjänsterna man utför finns även dränering, dikning, vägunderhåll, snöröjning, avloppsanläggningar och dammar.
– Efterfrågan på våra tjänster har ökat mycket de senaste åren, vilket beror på en kombination av duktiga förare, gott rykte, en modern maskinpark samt att vi försöker hålla oss till den senaste tekniken vad gäller maskinstyrning och val av maskiner, motorer, tillbehör och medarbetare, säger Magnus.
Idag består Mjölkalånga Entreprenads maskinpark av drygt 25 moderna maskiner.
– Vi har en del nischade maskiner, till exempel långgrävare med kraftfulla aggregat och större skopstorlekar än traditionella.Vi har exempelvis en Tatra, vilket är en terränglastbil som har särskilt god framkomlighet offroad och dessutom kan bära maxlaster på allmän väg. Detta finns det en efterfrågan på från våra kunder, då dumpers inte längre får köra på vägarna med tung last. Vi har också fler bandgrävare som är omsorgsfullt utrustade. Detta tillsammans med övriga maskiner skapar en effektiv maskinpark som gör oss efterfrågade på marknaden. Flera av våra maskiner är väl lämpade för stora schaktningar och VA-jobb, säger Emma.

Har god beredskap
Mjölkalånga Entreprenad deltar i flera infrastrukturarbeten tillsammans med branschens ledande uppdragsgivare. Sydvästlänken, vägbygge E22 utanför Kristianstad och Bolmenledningen är några goda exempel.
– Anläggningen av en så stor ledning kräver sitt av både förare och maskin. Vi investerar därför i både människor och maskiner. Vi brukar säga att vi inte följer utvecklingen utan leder den, säger Emma och tillägger att de först och främst värnar om sina anställda. På Mjölkalånga Entreprenad lever de anställda med arbetet.
– Vi tillhandahåller jour och beredskap för till exempel Trafikverket, Räddningstjänsten och olika kommuner.God beredskap och att vi alltid är behjälpliga hör till våra stora styrkor. Vid till exempel olyckor eller väder kan vi snabbt vara på plats med rätt resurser.Vi blir ofta uppringda av Trafikverket, brandkåren och Räddningstjänsten vid problem, avslutar Magnus Rundberg.

Intervju: Peter Hägg