april 19, 2024
TEMA NÄRINGSLIV

Robusta lösningar för polisen och kriminalvården

Grovsmide är specialiteten i Svenska Montage & Entreprenad AB. Bolagets kompetens, kunnande och innovation har byggt en stabil kundkrets där inte minst polisen och kriminalvården ingår. Allt från handikappanpassningar till olika säkerhetslösningar ingår i det breda konceptet.

Svenska Montage & Entreprenad AB – eller Smeab som företaget allmänt benämns – grundades 1990 och utgår från lokalerna på Manufakturgatan på Ringön i Göteborg. Här träffar vi de två delägarna Joakim Nilsson och Anders Jakobsson som berättar att verksamheten sysselsätter sju anställda och kretsar kring grovsmide och kundanpassad enstyckstillverkning i alla slags material, så som rostfritt, aluminium och stål.
– Vi tillverkar robusta speciallösningar för bland andra fastighetsägare, kriminalvården, polisen och kommuner. Det kan handla om allt från säkerhetslösningar till dörrar, olika slags räcken, inbrottsgaller och handfängselluckor till handikappanpassningar och stryktåliga sängar. Till vår hjälp har vi ett brett nätverk av samarbetspartners som kan bistå oss vid behov, berättar Joakim Nilsson.

Goda relationer
Att arbeta åt Kriminalvården och andra myndigheter var enligt Joakim och Anders ingen medveten strategi från början, utan något som vuxit fram med tiden, efter att de arbetat åt olika fastighetsbolag som även haft myndigheterna som kunder. Detta har medfört att Smeabs anställda går löpande säkerhetsutbildningar signerade kriminalvården och polisen, inte minst i samband med nya projekt, för att bli ackrediterade.
– Vi har arbetat åt polisen och kriminalvården sedan tidigt 90-tal. Genom åren har vi utvecklat mycket goda relationer till dem, konstaterar Anders Jakobsson.

Varierande projekt
Smeab ligger sedan starten bakom en mängd nämnvärda projekt. Joakim och Anders nämner bland annat arbetet med köpcentret Nordstans entrédörrar ut mot Brunnsparken och gamla tingsrättens nya entré till intaget vid Gustaf Adolfs torg. Företaget har även varit delaktigt i arbetet med att minska vibrationerna på Gamla Ullevi.
– Våra uppdragsgivare värdesätter vår höga kompetens och flexibilitet. Nyligen anställde vi en medarbetare med gedigen erfarenhet av rivning, borrning och anläggning, vilket har ökat vår bredd ytterligare, säger Joakim och Anders som själva trivs ypperligt med arbetet i Smeab.
– Det vi uppskattar mest är de variationsrika arbetsdagarna och möjligheten att vara kreativa. Det är ett jobb med frihet under ansvar där vi hela tiden behöver tänka utanför boxen.

Intervju: Axel Eriksson
Text: Örjan Persson